Skadegörelse i Tallmo

NEDSKRÄPNING. Arkivbild. Bild: Kristoffer Aberg

Klotter, nedskräpning och skadegörelse på vinden. Daghemmet i Tallmo i Sibbo har vandaliserats.

Under midsommarhelgen har det nya privata daghemmet i Tallmo, vid Satotalmavägen, haft påhälsning av vandaler. Daghemmet öppnade i helt nya utrymmen i augusti 2016. Det är Norlandia-gruppen, tidigare Tenava, som driver daghemsverksamhet i huset.

– När vi kom på jobb på måndagen möttes vi av nedklottrade ytterväggar och av en nedskräpad daghemsgård, berättar barnledare Marja Ylitalo. Turligt nog kom fastighetsskötarna samtidigt och kunde städa bort det värsta innan barnen kom på plats.

Två av daghemsväggarna var fullklottrade. Vandalerna hade tagit sig in på daghemmets mellantak genom en observationslucka i yttertaket. Luckan hade lämnats öppen efter besöket.

– Taklampor inne i daghemmet hade lossnat och fallit ned så tydligen hade vandalerna hoppat omkring uppe på mellantaket, säger Ylitalo.

Polisanmälan

Daghemmet har också tidigare haft påhälsning av besökare som har lämnat skräp efter sig på daghemsgården, men det här var första gången förödelsen blev så här stor.

Vandalismen har anmälts till polisen.

Det finns ögonvittnen till händelsen och allt tyder på att det är ungdomar från trakten som är ansvariga för skadegörelsen.

Samma helg utsattes ett annat daghem i mellersta Nyland, i Nurmijärvi, för ännu värre vandalism. Där lyckades två ungdomar, en 14-åring och en 15-åring, på mindre än en timme förstöra ett daghem så grundligt att verksamheten måste flytta till andra utrymmen. Femton fönster slogs sönder, liksom så gott som allt lösöre, också fyllningen i mellantaket revs ut. Det var Helsingin Sanomat som först berättade om skadegörelsen i Nurmijärvi.