Sjunde upplagan av Å-fest speglar nutiden – serieprogrammet körs virtuellt

Emmi Valves konstprojekt Dream house art letter kan ses på Kulturhuset Grand i anslutning till seriefestivalen Å-fest. Lördagens sjunde festival i ordningen ordnas virtuellt. Bild: Kristoffer Åberg

Borgås egen seriefestival, Å-fest, genomförs i år som en virtuell satsning. Startskottet går på lördag klockan 11 och som händelsearenor fungerar Youtube och Discord.

Programmet för den sjunde upplagan av seriefestivalen Å-fest är som vanligt mångsidigt och högintressant för alla vänner av serier. Coronapandemin sätter visserligen stopp för fysiska möten i striparnas tecken, men alternativet är det inget fel på – festivalprogrammet är späckat och formas av inspelningar som arrangörerna gjort med seriemakare och andra personligheter ur serievärlden.

– Det går bra att bekanta sig med programmet i förväg, till exempel via Å-fests Facebook-sida, Temat för årets festival är DIY, gör det själv. säger Emmi Valve i ett mejl till medierna.

Valve är själv seriekonstnär och hon är så till vida ett undantag att hon ställer ut på Kulturhuset Grand som ett led i Å-festprogrammet. Dream house art letter är namnet på Emmi Valves konstprojekt där hon förenar zinen, serier och brev.

Temat för årets festival är DIY, gör det själv.

– Det är ett intimt verk som lever i stunden och skapar en relation mellan konsten och konstkonsumenten, säger Valve.

Gör det själv-kultur

Zine är en kortform lånad från engelskans magazine, magasin, och används bland annat för att beteckna miniserier och småtryck. Enligt Emmi Valve är zinen ett äkta exempel på gör-det-själv-kulturen; en fri uttrycksform som styr fritt från censur och som är tillgänglig för alla.

Själv tar hon avstamp i den personliga berättelsens styrka.

Gör det själv-mentaliteten genomsyrar serietecknaren Emmi Valves verk som kombinerar zinen, stripar och brev. Bild: Kristoffer Åberg

Festivalens andra utställning är tillgänglig i högsta grad. I flera år redan har Å-fest synts på fönsterplats i Söderströms gamla bokhandelslokal, det vill säga på bottenplanet i Mannerheimgatans och Fredsgatans korsning. Där pågår en skyltfönsterutställning med seriekonstnärerna Tessa Astre, Niko-Petteri Niva, Toimi Tytti, Phoebe Lehto och Taina Hakala.

Fram till den 8 mars kan förbipasserande ta del bland annat av skissböcker, bilddagböcker, teckningar, anteckningar och serieteckningar. Tematiken tangerar vardagen, små och stora ämnen avhandlas.

Intervjustark festival

I övrigt formas Å-festprogrammet till stor del av intervjuer. Diskuterar serier och kreativt skapande gör bland annat gästerna Jyrki Nissinen, Sara Valta, Matti Hagelberg och den amerikanske seriekonstnären Derf Backderf.

Den sist nämnda är mest känd för serieromanen My friend Dahmer som handlar om tecknarens barndomsvän Jeffrey Dahmer som senare blev seriemördare. Utifrån Backderfs serie gjordes en film med samma namn, den släpptes 2017.

Sara Valta tecknar erotiska möten mellan fantasifigurer och beskriver vardagen i en polyamorös familj. Hennes teckningar ses i gamla bokhandelns skyltfönster vid Mannerheimgatan. Bild: Sara Valta

En intervju med Tuomas Myllylä ingår också i programhelheten. Myllylä intervjuas om sin serie Jumalsurma (ungefär gudsmordet), närmare bestämt på tillkomstprocessen och karaktärerna. Siiri Viljakka ställer frågorna, och för den som vill veta mera om Alwoerins värld och kvinnofigurerna som gör upp med allt vad könsnormer heter, är det här rätt tillfälle att klicka in sig på Youtube.

Jubilar uppmärksammas

Som en central del i serieevenemanget måste man också se programpunkten som tangerar serieföreningen i Finlands, Suomen sarjakuvaseuras, femtioårsjubileum. Utgångspunkt för intervjun är Satu Jaatinens historik där föreningens historia, från starten 1970 till nutid, samlats inom samma pärmar. Jaatinen samtalar med förlagsredaktören Vesa Kataisto.

För den som redan nu är upplagd för lite seriestämningar rekommenderas ett besök i serietecknaren Jyrki Nissinens arbetsrum i Sörnäs i Helsingfors. Dit kan man orientera sig via Å-fests Facebook-sida.

Samma adress gäller för övrigt när festivalen kör i gång den 13 februari med start kl. 13. Därifrån kan man klicka sig vidare till de egentliga händelsearenorna, Youtube och Discord.

Seriefestivalens program spelas in och kan ses i efterskott, fram till den 25 februari.