Sjukvårdsdirektör: Följ Estlands exempel – stoppa alkoholförsäljningen nattetid om coronafallen ökar

Sprittan sprids i nattlivet, säger Lasse Lehtonen, som är sjukvårdsdirektör. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Finland bör avväga lokala restriktioner för restauranger om fallen av coronasmitta ökar, säger Lasse Lehtonen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS), föreslår en tidsbegränsning för försäljning av alkohol vid barer och restauranger.

– Vi har samma problem som i övriga länder. Smittan sprids i nattlivet. Många europeiska länder har valt att stänga restauranger och Estland beslöt i torsdags att förbjuda utskänkning av alkohol mellan midnatt och klockan 10 på morgonen, säger Lehtonen.

Enligt Lehtonen sprids smittan just nu snabbast bland åldersgruppen 20-30. Han säger att ju längre natten framskrider, desto svårare blir det för folk att följa rekommendationerna om till exempel god handhygien, munskydd och säkerhetsavstånd.

– Estlands beslut är välgrundat. Det kunde finnas skäl också för oss att besluta om restriktioner för alkoholförsäljning i sådana områden där man ser en större ökning av coronafall.

Lehtonen föreslår ett nationellt gränsvärde för antal smittade. Sedan kunde man fatta regionala beslut angående begränsningarna. Han tror att en ändamålsenlig tidsbegränsning kunde börja vid cirka klockan 23, men senast vid midnatt.

Det kunde finnas skäl också för oss att besluta om restriktioner för alkoholförsäljning i sådana områden där man ser en större ökning av coronafall.

God testkapacitet

Lehtonen säger att Finland i övrigt har gjort ett gott jobb med sina coronaåtgärder.

– Vi måste fatta rätt beslut vid rätt tidpunkt så att läget inte förvärras. Vi borde därför följa Estlands exempel.

Lehtonen säger också att testningen just nu fungerar utan problem åtminstone inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

– Man får provtagningstid samma dag och analysen blir klar en till två dagar efteråt. Det innebär att vi arbetar enligt familje- och omsorgsminister Krista Kiurus riktlinjer. Testkapaciteten ökas ytterligare i oktober.

På lördagen konstaterades 64 nya fall av coronaviruset i Finland.

Mer läsning