Sju sköna konserter gör skärgårdsfestival

FIN MILJÖ. Monica Groop ser fram emot den tredje upplagan av Pellinge musikdagar som i augusti dukar upp med hela sju konserter varav två här på Solhälla. Bild: Kristoffer Åberg

När Pellinge musikdagar i augusti ordnas för tredje gången bjuds publiken på lite mera av allt det goda. Startårets tre konserter har blivit sju – skärgårdens egen musikfestival ser ut att ha kommit för att stanna.

Den internationellt framgångsrika mezzosopranen och operasångerskan Monica Groop är fritidsbosatt på Pellinge sedan några år. Skärgårdens charm och de vackra omgivningarna gjorde att hon rätt fort visionerade en kammarmusikfestival ute i arkipelagen och tog initiativet till festivalen Pellinge musikdagar.

I år blir det tredje sommaren i ordningen som festivalen ordnas på Pellinge och precis som tidigare är det Groop som fungerar som konstnärlig ledare.

– Vi expanderar lite i taget. Den första sommaren hade vi tre konserter, i fjol blev det fyra konserter och i sommar bjuder vi på sju konserter, säger hon och är noga med att påpeka att Pellinge också i fortsättningen är kärnan för hela festivalen.

Monica Groop har ännu fjolårets musikdagar i gott minne. Publiken har tagit skärgårdsfestivalen till sig och samtliga konserter var slutsålda. En annan sak hon också minns bra är konserten på Solhälla där altviolinistens stall plötsligt kollapsade och instrumentet var ur spel.

– Flöjtisten Pauliina Fred frågade nog om någon i publiken hade en altviolin men det hade ingen så konserten genomfördes utan altviolinens klang.

Den första sommaren hade vi tre konserter, i fjol blev det fyra konserter och i sommar bjuder vi på sju konserter.

Levande ljus

I fjol slog också århundradets åskstorm ut elektriciteten i S:t Olofs kapell och man fick ta hjälp av lysande smarttelefonskärmar och levande ljus för att musikerna skulle se noterna.

– Det fungerade och vi kunde slutföra konserten. Egentligen var det så stämningsfullt i kapellet med de levande ljusen att vi kanske gör det i år igen, släcker belysningen alltså, säger Monica Groop.

Stämning och atmosfär är ord som återkommer när Groop talar om Pellinge musikdagar. Det går inte att komma ifrån att det blir en speciell känsla då toppmusiker och stjärnsolister fyller rödmyllade, vindpinade föreningshus – skärgårdens traditionella samlingsplatser – med klingande kammarmusik.

– Folk är väldigt entusiastiska över festivalen och uppskattar de små konsertsalarna där man kommer musikerna nära.

SKÖN PLATS. Monica Groop trivs i Pellingearkipelagen och gläds åt att hennes skötebarn, Pellinge musikdagar, tagits emot med öppna armar av vänner av klassisk musik. Bild: Kristoffer Åberg

Stjärnor i skärgården

För publiken är det ökade antalet konserter helt klart ett plus. I och med att flera åhörare får plats får flera göra den trevliga turen med färja över Sunisundet till Tullandet. Skärgårdsupplevelserna kommer som bonus, trots allt är det den högklassiga musiken som står för den största lockelsen.

Som kronan på verket kan man se några internationella stjärnsolister som man lyckats locka till Pellinge.

– Det är otroligt fint att vi får hit den firade svenska hovsångerskan och sopranen Hillevi Martinpelto, som har finländska rötter, och den internationellt renommerade barytonsångaren Andreas Schmidt, som uppträtt på de flesta stora scenerna i världen, säger Monica Groop.

Musikdagarna tjuvstartar faktiskt just med den här duon i form av en mästarkurs för unga sångare. Sex sångare har valts ut och under veckan före festivalen får de drilla sången inför ytterligare en festivalnyhet: En lunchkonsert på Tillmans fiskrestaurang.

Ny för i år är också den interaktiva barnkonserten som ordnas i sällskap med den dynamiska blockflöjtskvartetten Bravade.

Konsertdubbel

– På lördagskvällen kör vi två kvällskonserter i S:t Olofs kapell med start klockan 19. Den senare, I natthimlens famn, börjar klockan 22 och vill man höra båda så kan jag tipsa om att det mellan konserterna går att få sig en bit mat på Hörbergsgården, säger Groop.

Musikfestivalen ordnas i Pellinge den 6-12 augusti 2018.

Artisterna som uppträder är Monica Groop (även konstnärlig ledare), Hillevi Martinpelto (sopran), Andreas Schmidt (baryton), Tuomas Katajala (tenor), Matti Hirvonen (piano), Erika Back (mezzosopran), Laura Vikman (violin), Mikael Helasvuo (flöjt), Jussi Seppänen (cello), Gustav Djupsjöbacka och Kiril Kozlovsky (piano) samt blockflöjtskvartetten Bravade och Jubilatekören.

Festivalen omfattar sju konserter:

Solhälla fredagen 10.8. kl. 19. ”En kväll i romantikens tecken”.

Skärgårdshemmet lördagen 11.8 kl. 11. ”Jakten på de fyra årstiderna – en interaktiv konsert på svenska för barn. Konsertens längd cirka 30 min, passar för daghemsbarn och barn i lågstadieåldern.

Tillmans fiskrestaurang lördagen 11.8 kl. 13. ”Lunchkonsert vid havet” – mästarkursens deltagare visar upp sina färdigheter medan publiken avnjuter lunch.

St. Olofs kapell lördagen 11.8. kl. 19. ”Barock i sommarkvällen”.

St. Olofs kapell lördagen 11.8. kl. 22. ”I natthimlens famn” – en midnattskonsert med blockflöjtskvartetten Bravade. Programmet bjuder på musik från renässansen till vår tid.

Solhälla söndagen 12.8. kl. 14. ”Faunens eftermiddag” – Sång av årets unga solist Erika Back och instrumentalmusik av Claude Debussy och Gabriel Fauré.

Borgå Domkyrka söndagen 12.8 kl. 19. Gioacchino Rossini (1792-1868): Petite Messe solennelle.

I år omfattar Pellinge musikdagar även en mästarkurs för unga sångare som ordnas den 6–11.8. i Borgå musikinstitut.

Den tredje upplagan av Pellinge musikdagar tar även klivet över till fastlandet: avslutningskonserten ordnas i Borgå domkyrka där man sätter upp 150-årsjubilerande Gioacchino Rossinis sista verk, Petite Messe solennelle. Valet av konsertplats bottnar i att lokalerna på Pellinge inte är tillräckligt rymliga för större ensembler att uppträda.

– Rossinis lilla mässa är helt fantastisk, nästan som ett litet requiem. Det är så tydligt att det är ett sakralt verk även om det är starkt influerat av opera. Rossini är känd som en stor operakompositör, så egentligen är operainflytandet ingen överraskning.

Om sitt allra sista verk – som kom till efter en paus på 34 år – skriver tonsättaren: "Gode Gud – den lilla mässan är färdig, här är den. Har jag skrivit helig musik eller vanhelgande musik?". Enligt Groop åskådliggör franskans sacré för helig och sacre för förbanna väldigt bra den ständiga balansgången i verket.

Hjärtats dröm

För Monica Groop har Rossinis mässa, skriven för kör och solister, en speciell plats i hjärtat. Det var hennes mamma Astrid Riska som första gången i Finland uppförde verket i egenskap av dirigent för Jubilatekören.

– Verket är viktigt också för Jubilatekören, och det känns fint att det är just den kören som är med och gör den lilla mässan i Borgå domkyrka. Det här är en dröm som är på väg att bli sann, säger Monica Groop.

Rossinis lilla mässa är helt fantastisk, nästan som ett litet requiem.

Kören leds av Borgåkantorn och körspecialisten Eric-Olof Söderström och som solister hörs – förutom Groop själv som sjunger altstämman – sopranen Hillevi Martinpelto, tenoren Tuomas Katajala och basen Andreas Schmidt.

Medverkar gör även den efterfrågade svenske kammarmusikern och liedpianisten Matti Hirvonen och som ett lite speciellt inslag, Borgåkantorn Reidar Tollander på harmonium.

Inför sommaren har Pellinge musikdagar infört ett nytt nätbaserat bokningssystem som gör det lättare att boka och hålla reda på mängden sålda biljetter. Monica Groop riktar ett tack till Söderbybodens Erika Englund som hjälpt till med att bygga upp helheten.

I år samarbetar musikdagarna även med Borgånejdens musikinstitut och Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Mer läsning