Sju matcher på samma kort

SPORTKORT. Jussi Sairanen på Tuen Myymälä tycker att sportkortet är ett bra sätt att bekanta sig med olika grenar och kanske hitta sin egen favorit. Bild: Robin Halttunen

Sju idrottsföreningar har slagit sig ihop om ett Sportkort som berättigar till ett besök per match som av de deltagande föreningarna spelar. Meningen är att locka större publik till hemmamatcherna samtidigt som man sänker tröskeln att gå och se en match.

Sju bollsportlag samarbetar kring Sportkortet, som lanserades i slutet av hösten. Meningen är att locka Borgåborna att bekanta sig med nya grenar och kanske tända en gnista hos dem att gå och se flera matcher.

Den som köpt ett Sportkort kan gå på en hemmamatch per lag som samarbetar kring kortet. Sju lag deltar i samarbetet; Akilles handboll, Butchers, FC Futura, Hunters, Tarmo och PSS lag i innebandy, både dam- och herrlaget.

Sportkortet

Med sportkortet får man tillgång till sju matcher på toppnivå i Borgå.

Kortet kostar 40 euro.

Akilles handboll, Butchers, Futura, Hunters, PSS-damer, PSS-herrar och Tarmo deltar i samarbetsprojektet.

Kortet berättigar till gratis inträde på en hemmamatch i grundserien till alla de nämnda lagen före slutet år 2018.

Sportkortet finns till salu på lagens hemmamatcher och i Tuen myymälä på Brunnsgatan 29.

Intäkterna används för att stöda idrott lokalt.

Idéspruta för Sportkortet är Esa Mäki-Tulokas, själv tränare för Tarmos basketlag.

– Jag har tagit idén med kortet till Borgå, men det är inte min idé från början, utan den kopierade jag från Tammerfors där flera föreningar redan samarbetar kring ett liknande kort, säger Mäki-Tulokas.

Han ser Sportkortet som ett förträffligt sätt dels att utveckla samarbete idrottsföreningar i mellan, dels att locka mer publik till de olika bollsporterna.

– Idrottsföreningarna har inte samarbetat speciellt mycket. Alla föreningar har ändå ungefär samma mål, att få unga att idrotta och alla stävar efter att få folk att komma och se på deras matcher.

För vanliga Borgåbor

Sportkortet är menat för den vanliga någorlunda idrottsintresserade Borgåbon.

– Vi vill sänka tröskeln att gå och se på matcher. När man har det är det bara att gå när det finns en lämplig tid för det, säger Mäki-Tulokas.

Sportkortet kostar 40 euro och intäkterna används för att stöda den lokala idrotten. Kortet administreras av idrottsakademin i östra Nyland. Idrottscentret Kraftverk är med i samarbetet och den som köper kortet kan ta familjen med och idrotta.

– Om man köper ett sportkort stöder man alla föreningar i Borgå, alla som är med i sportakademin. Av kortets pris får föreningarna sin del och akademin resten. Alla kostnader för kortet har akademin tagit hand om, så det här är bara plus för alla, säger Mäki-Tulokas.

Koordinator Tommy Ekblom på idrottsakademin tycker också att sportkortet är en mycket bra idé.

– Idén är att folk ska gå på matcher och kanske gilla det så mycket att de sedan gärna går på nytt, säger han.

För honom själv gick det just så.

– Jag var på Tarmos match, där de vann, nu senast. Det var så roligt så jag kommer säkert att gå och se laget spela igen.

Som följande planerar Ekblom att gå och se en handbollsmatch. Det har han aldrig gjort tidigare.

Föreningarna säljer

Sportkorten säljs av alla lagen i samarbetet och kan köpas på deras matcher. Också sportaffären Tuen Myymälä på Brunnsgatan 29 säljer korten.

Jussi Sairanen visar upp bunten med sportkort. De går åt, men än finns det kort kvar.

– Sportkortet ger möjlighet att bekanta sig med olika grenar. Alla vet inte ens om vilka olika grenar det finns i Borgå, säger han.

Jussi Sairanen drev tidigare affären Sporttipiste på Fredsgatan, som fungerade enligt samma princip – man lämnar in idrottsutrustning man inte behöver och utrustningen säljs förmånligt i affären. Intäkterna går till att stöda idrotten i Borgå.

– Jag tänkte pensionera mig och donerade verksamheten till Samaria som flyttade den till sin lokal i Östermalm. Nu har idrottsföreningarna startat en ny affär, Tuen Myymälä, och nu är jag här igen som talkokraft, säger han med glimten i ögat.

Affären finns på Facebook, liksom föreningarna.

Mer läsning