Sju års samarbete bär frukt i EM

EM-DEBUTANT. Sara Kuivisto har med ära burit Finlands blåvita färger på Olympiastadion i Berlin. Bild: JP DURAND/SUL

Borgå Akilles Sara Kuivisto har skyndat långsamt mot toppen. I EM-debuten i Berlin löpte hon sin nästbästa tid någonsin på 800 meter – men hon är både besviken och hungrig inför huvudsträckan 1 500 meter.

Sara Kuivisto hälsar med ett glatt leende och en vinkning i intervjurummet i hotellet där bland annat den finländska idrottartruppen bor. Hon är avslappnad och på gott humör – och framför allt taggad. Det är äntligen dags att göra stortävlingsdebut.

Träningarna efter den där fantastiska FM-helgen där hon tog dubbelt guld och krossade EM-gränsen också på 800 meter har flutit bra.

– Det hade inte kunnat gå bättre, säger hon.

I år har hon sprungit en massa internationella tävlingar i den ursinniga, mentalt påfrestande EM-gränsjakten vilket hjälpt henne förbereda sig inför säsongens absoluta höjdpunkt. Kuivisto för beröm för gott arbete av sin tränare Ari Suhonen, en finländsk medeldistansikon som tränat Borgådamen i sju års tid.

"Gör alltid sitt yttersta"

– Det har varit en bra sommar. Sara har gjort stora framsteg. I sju år har vi sakta men säkert utvecklat henne som löpare. Sara är en bra tävlare och hon gör alltid sitt yttersta. Hon stressar heller inte i onödan. Vårt mål var att klara båda EM-gränserna och nu är målet att löpa säsongens bästa lopp. Vi är här för att kämpa om avancemang, säger Suhonen.

Suhonen vet vad han talar om. Meritlistan är hisnande. Han är Europamästare inomhus på 1 500 meter från Budapest 1988 och bronsmedaljör 1987. Suhonen innehar också finska rekordet just på 800 meter (1.44,10) och på den udda sträckan 1 000 meter på vilken Kuivisto tidigare i år var nära att sätta nationsrekord.

– Ari vet vad som krävs av mig. Han har själv gått samma stig, säger Kuivisto om sin långtidiga tränare.

Hungrig inför 1 500 meter

Dagen efter presskonferensen var det dags att stiga in i hetluften – bokstavligen. Temperaturen i Berlin har stigit över 30 grader varje dag och just på tisdagen då Kuivisto löpte försöken på 800 meter visade termometern över 35 grader.

I försöket löpte Kuivisto sin karriärs näst bästa tid: 2.02,62 som är endast en knapp halv sekund långsammare än hennes personbästa. Kuivisto kom sist i det klart snabbaste försöksheatet. Semifinalplatsen var endast två placeringar eller 0,44 sekunder ifrån.

– Jag fick inte riktigt till ett bra lopp. Jag hittade inte en lugn plats i ledet. Min taktik var att löpa i lugn och ro och sedan hämta upp mig på slutet men jag var lite för långt ifrån, säger Kuivisto om 800-metersloppet.

På fredag står damernas 1 500 meter – Kuivistos huvudsträcka – på programmet i Berlin. Kuivisto är extremt hungrig på framgång. Hon vill inte lämna Olympiastadion utan att få löpa final.

– Jag är inte nöjd. Jag har mycket att ta revansch på, säger Kuivisto beträffande 1 500-metersloppet.

Damernas försöksheat på 1 500 meter löps på fredag med start klockan 13.

Mer läsning