Självständighetsdagen firas i Lovisa

NITTIONIOÅRING. Finlands självständighet firas med traditionella företecken i Lovisa, Pernå och Strömfors. Bild: Mostphotos

Lovisa inleder firandet av Finlands nittionionde självständighetsdag tidigt: närmare bestämt halvtio på morgonen med uppvaktning vid hjältegravarna på Lovisa begravningsplats, i Strömfors och i Sävträsk.

Uppvaktningen den 6 december följs av tvåspråkiga högmässor som inleds klockan 10 i Lovisa kyrka, i Sävträsk kapell, i Pernå kyrka och i Strömfors kyrka. I Pernå läggs kransarna på hjältegravarna ner efter högmässan.

På eftermiddagen med start klockan 13 inleds självständighetsdagens fest i Harjurinteen koulu vid Bangatan 1. Hälsningsordet framförs av stadsfullmäktiges ordförande Arja Isotalo medan festtalet i år hålls av poeten och översättaren Kai Nieminen som talar under rubriken "Självständighetens mening".

GLINT-kvartetten, som består av Elina Mieskolainen, violin, Annika Nummelin, violin, Anette Grevberg, altviolin och Laura Saari, cello framför musik av Jean Sibelius och Einojuhani Rautavaara.

Lovisa stads musikkapell spelar under ledning av Johan Halmén.

I anslutning till festen får guldsmed, konstnär Jouni Jäppinen ta emot Lovisa stads kulturpris, Lovisamedaljen, som delas ut en gång per fullmäktigeperiod åt en framgångsrik och för nejden betydelsefull kulturaktör.

Festen avslutas med kaffeservering som sköts av Pikkukaupungin Martat ry. Det är fritt inträde och önskvärt att använda utmärkelse- och förtjänsttecken i originalstorlek. ÖN