Självständigheten firas vid hjältegravarna och med film

TRADITIONELLT. Efter gudstjänsten på torsdag blir det kransnedläggning och uppvaktning vid Gamla kyrkan. Bild: Arkiv/Stina Jäderholm

I Sibbo firas självständighetsdagen på torsdag på traditionellt vis. Förutom kransnedläggningen innehåller programmet i Nickby bland annat en filmvisning som kommunens kulturtjänster bjuder på i Topeliussalen.

Självständighetsfirandet börjar redan på onsdag med vernissage av Sibbo institutets 50-årsfestutställning i Nickby instituthus och med seniordans (utan åldersgränser) i Söderkulla skola. Firandet på båda platserna pågår klockan 12–14. Man kan också rulla bivaxljus och dela med sig av minnen från institutet.

På den egentliga självständighetsdagen börjar firandet med en tvåspråkig gudstjänst klockan 11.00 i Sibbo kyrka. Efter gudstjänsten kransnedläggning och uppvaktning vid Gamla kyrkan varefter församlingarna bjuder på glögg i församlingshemmet. Programmen vid kyrkorna ordnas av Sibbo svenska församling och Sipoon suomalainen seurakunta.

Sibbo kulturtjänster bjuder på en gratis filmvisning av Markku Pölönens filmnyhet Det Egna landet (Oma maa) i Topeliussalen kl. 14. Pölönens nya film är en romantiskt spetsad kärleksförklaring till nybyggarandan under det efterkrigstida Finland. Fribiljetterna till filmförevisningen har delats ut vid kommunens INFO-punkter.

Firandet avslutas med scouternas fackeltåg som startar från församlingshemmet kl. 16 och avslutas vid Gamla kyrkans hjältegravar för kransnedläggning.