Sisco hoppas på snabba tag

BOSTÄDER. Olika typer av bostäder kommer att byggas i den gamla förvaltningsbyggnaden. Enligt Sisco är det finansiären som får berätta om detaljerna i sinom tid. Bild: Kristoffer Åberg

När bygglovet är klart påbörjas saneringsarbetet på förvaltningsbyggnaden i Nickby inom en månad. Det lovar byggbolaget Siscos vd Lauri Halminen.

I början av april blev det klart att Sisco planerar att köpa den gamla förvaltningsbygganden på före detta Nickby sjukhus område i Sibbo. På torsdagen kunde ÖN berätta att Sibbo kommun hoppas få ansökningen om bygglov färdigt behandlat inom ett halvår efter att den lämnas in.

Siscos vd Lauri Halminen hoppas att ansökningen ska kunna behandlas i snabb takt.

– Planerna för hur saneringen ska gå till är redan klara i detalj så jag hoppas det ska ta betydligt kortare tid än sex månader att få ansökan behandlad.

Förutsättningarna i skick

Halminen berättar att Sisco planerar ett mångsidigt bostadsbestånd i byggnaden.

– Allt från familjelägenheter till mindre bostäder. Vi har en utomstående, men ännu inte offentlig, aktör som ska finansiera arbetet och som kommer att ansöka om statlig Ara-garanti. Sisco sköter byggarbetet och säljer sedan byggnaden vidare till den här finansiären.

Förvaltningsbyggnaden har stått och förfallit i flera år och förutom själva betongstommen är den i dåligt skick.

– Byggnadens skick har utretts noga och förutsättningarna är bra. Men visst behövs det en total renovering där alla ytor, vatten-, avlopps-, el- och luftkonditioneringssystem byts ut. Byggnadens exteriör är skyddad men på insidan ställer museimyndigheterna inga begräsningar.

"Kunde vara snabbare"

Byggbolaget Sisco har även ett annat projekt på gång på det före detta sjukhusområdet. Köksbyggnaden som ligger ett stenkast från förvaltningsbyggnaden ska också den byggas om till bostäder.

– I den planerar vi större bostäder, men processen har framskridig långsammare än vi hoppades på. Myndighetsarbetet kunde kanske vara lite snabbare men vi räknar med att bygglovet ska godkännas i maj. Då kunde bostäderna bli klara ännu i slutet av det här året.

Kan du vara lite mer konkret när du säger att myndigheternas arbete kunde vara snabbare?

– Jag vill nog inte vara mer konkret än så.

Mer läsning