Sinnets skörhet tema på årets Ristiveto-festival

Ristiveto-festivalen drar in i Sibbo nästa helg, för femte gången i ordningen.

Den här gången ligger fokus på 1800-talskompositörerna Robert Schumann och Johannes Brahms utifrån en helhet som festivalens konstnärliga ledare violinisten Eriikka Maalismaa och pianisten Emil Holmström byggt upp.

– Vi har funderat på stunden då Brahms och Schumann träffades första gången på hurdan atmosfären var och hur de kände sig. Där och då bestämde vi oss för att bygga en festival där musikerna och publiken utmanas att tänka på människosinnets fragilitet och hur man bemöter det, säger Maalismaa och Holmström i ett pressmeddelande.

Tematiskt rör man sig kring tonsättarnas liv och produktion, och speciellt kring deras korta vänskap under åren 1853–1856 – en vänskap som slutade tragiskt med att Schumann insjuknade och dog en tidig död.

På repertoaren står Brahms cellosonat nr 1, op. 38, något av en vändpunkt i den unga tonsättarens karriär. Publiken bjuds också på Schumanns violinsonat nr 3 som blev klar bara några månader före kompositörens hälsa kollapsade. Som kontrast hörs även Fantasistycken för klarinett och piano op. 73 som han tonsatte under sina lyckligare år.

Utöver Eriikka Maalismaa på violin och Emil Holmström på piano hörs även Christoffer Sundqvist på klarinett medan Lotta Emanuelsson fungerar som konferencier.

Ristiveto-festivalen ordnas den 24–26 februari och omfattar tre konserter varav en ordnas på det tidigare sjukhusområdet i Lapinlax och en på det gamla sjukhusområdet i Nickby, i byggnaden som tidigare inhyste Nickby sjukhus tvätteri. Den tredje ordnas i Sello-salen i Esbo.

Biljetterna till konserten i Nickby kostar 15/10 euro och kan bokas på info@ristiveto.fi eller via musikinstitutets kansli (tfn 019–520 2549). Biljetter fås också kontant vi dörren en timme före konsertens början, förutsatt att det finns biljetter kvar.

Som arrangörer fungerar musikinstitutet i Sibbo och Sibbo kommuns kulturtjänster. För mera information om Ristiveto-festivalen se www.ristiveto.fi. ÖN

Artborg, Pilvilinnavägen 2b, Sibbo, måndagen den 26 februari klockan 19.