Simosas bästa blåvita i herrsprinten i VM

KLURIG BANA. Stadssprinten i Tartu visade sig vara knepig för många topporienterare, men Otto Simosas klarade både kvalet och finalen med hedern i behåll. Bild: SSL

De satte hårt åt men med minsta lilla marginal tog sig OK Trians VM-debutant Otto Simosas till sprintfinal där han slutligen blev bästa finländska herrorienterare.

Det blev spänning för hela slanten för OK Trians 25-åriga Otto Simosas som inte kan vara annat än nöjd med sitt livs första VM på seniornivå. I fredagens sprintkval blev det pirrigt värre då några små missar kostade Simosas värdefulla sekunder på de regnhala gatorna i estniska Tartu.

Vad som egentligen skulle vara en uppvärmning till själva finalen blev en thriller då Simosas som sista och 15:e man i sitt kvalheat gick till lördagens final.

Men i finalen gick det bättre. Simosas såg dock ut att tappa mark redan under de första kontrollerna men sedan hittade han farten och minimerade misstagen. Namnet Simosas stod länge bland de tio bästa på resultatlistan och efter att världstoppen kommit i mål återfanns östnylänningen på 20:e plats.

– Jag gav allt där ute och lyckades få ut det som kundes få. Jag halkade efter i början rätt mycket och fysiskt kände jag mig inte helt hundra. Men tävlingen var fin och jag hade riktigt roligt, berättade Simosas efter sprintfinalen.

Sprintens, och världsmästerskapens hittills, bästa blåvita prestation är Venla Harjus fjärdeplats. Harju blev 15 sekunder från ett brons. Marika Teini kom tia. På herrsidan var som bekant Simosas bästa finländare efter att kvalheatets tvåa Aleksi Niemi blivit diskvalificerad.

VM fortsätter på tisdag med lång distans, Simosas är reservman i stafetten som avslutar VM på fredag.

Mer läsning