Simhallen är stängd hela sommaren – strandliv under övervakning ger badmöjlighet

STÄNGT. Borgå simhall håller stängt över sommaren och den fasta personalen jobbar i stället med att övervaka stadens badstränder, Hasselholmen och Pepotgropen. Bild: Kristoffer Åberg

Borgå stads övervakade badstränder, Hasselholmen och Pepotgropen, öppnar i juni. Däremot håller simhallen stängt hela sommaren, förutsatt att inte coronasituationen ändras märkbart under sommaren.

Regeringen har beslutat att begränsningen för sammankomster går vid högst femtio personer från början av juni, och det är en av orsakerna till att Borgå stad beslutat att inte öppna simhallen förrän i augusti. Enligt idrottsdirektör Per Högström är det inte ekonomiskt vettigt att öppna simhallen för ett begränsat antal besökare, inte för att tala om hälsoaspekterna.

– Användarnas trygghet är viktigast och att hålla simhallen öppen i undantagsförhållanden kräver både mer övervakningspersonal och effektiverad städning och desinficering, säger Högström i ett pressmeddelande.

Baserat på det rådande coronaläget kan simhallen slå upp dörrarna i augusti, men tidpunkten kan förskjutas beroende på hur smittospridningen utvecklar sig.

En positiv nyhet för den lokala simföreningen, som tränat på torra land i två månader, är att staden utreder möjligheterna att ge simmarna begränsat tillträde till 25-metersbassängen.

Simchanserna i sommar finns utomhus. Stadens övervakade badstränder, Hasselholmen och Kokon siminrättning i Pepot, öppnas i början av juni. Simhallens fasta personal övergår till att ansvara för övervakningen av stränderna. De ger instruktioner till dem som väljer strandliv och sim i enlighet med stadens, regionförvaltningsverkets och THL:s säkerhetsanvisningar.

Mer läsning