Simgropen producerar badmöjligheter och trivsel

NYA UPPSLAG. Martti Virtanen redan fått mycket till stånd på gården men idéerna verkar inte sina. – De flesta som vill hoppa fallskärm eller bungyhopp har redan gjort det. Vi vill försöka utveckla upplevelser som folk ännu inte vet att de vill ha. Bild: Kristoffer Åberg

Av förekommen anledning brukar husbonden Martti Virtanen på Skräddarby gård ta ut sin semester tidigt på våren eller sent på hösten. Och det han såg en tidig vår på en badstrand vid Medelhavet gav honom en tanke: en sandstrand eller simgrop är ju en produktionsanläggning.

Redan vid halv elvatiden har en handfull barnfamiljer tagit sig till simgropen som sträcker ut sig mellan småbåtsbryggorna på Skräddarby gård. De har med sig filtar, flytdynor och solkräm.

– Hej titta! Hej titta, ropar en pojke som står upp till midjan i vattnet lite uppfodrande åt sin mamma.

I fjol blev vattenkvaliteten dålig på båda stränderna. Undrar just hur det går här i simgropen.

Nina Karlsson och pojkarna Albin, 3 år, och Viktor, 10 månader, har börjat dagen tidigt och är redan på väg bort från stranden.

– Vi är här för andra gången, det är en trevlig och barnvänlig plats, säger hon.

Andra stränder de brukar besöka är de vid Molnträsk och Tasträsk. Men enligt Karlsson tenderar de att bli rent av för populära under högsäsongen.

– I fjol blev vattenkvaliteten dålig på båda stränderna. Undrar just hur det går här i simgropen.

Samma sak undrar också husbonden på Skräddarby gård Martti Virtanen. Simgropen är nämligen något av en experimentell anläggning och om sommaren fortsätter lika varm som hittills kommer den att få sig ett verkligt elddop. Ännu i fjol fanns här bara åkermark och bassängen på hundra gånger sextio meter tog form under vintern. Redan nu kan Virtanen i marknadsföringen nämna att badstället har drygt trehundra meter sandstrand men även andra trivselhöjande faciliteter är planerade. Till exempel ska man bygga vattenklosetter vid badgropen ännu i år och gräsmattorna artar sig nu i den takt som gräset orkar växa.

Utveckla processen

Martti Virtanen har redan i många år arbetat för att utveckla tjänsteutbudet på Skräddarby gård (se faktaruta) och somrarna har varit den brådaste tiden på året. Därför har han tagit ut sin "sommarsemester" redan tidigt på våren eller sent på hösten. Det var under en av de tidiga semestrarna han kom på idén till simgropen.

– Jag gick längs en av badstränderna på Kreta i början av april. På sommaren är den ett turistparadis med sandstrand och alla tillhörande tjänster, men under våren är området inget annat än en öde stenåker. Vattnet har sköljt bort nästan all sand lägre ut till havet och man använder stora maskiner för att återställa stranden. Jag började fundera att en sandstrand på sätt och vis är en produktionsanläggning. Så länge processen fungerar producerar den badmöjligheter och trivsel för besökarna.

Virtanens idé var att skapa något likande på Skräddarby gård. Han insåg att det går att skapa en simgrop av ingenting och att den kan utgöra en av grundstenarna i gårdens tjänsteutbud.

– Med tanke på att Skräddarby gård ligger på ett lämpligt avstånd för mer än en halv miljon människor så har vår verksamhet stor potential.

Redo för det mesta

På Skräddarby gård har man satsat hårt på rekreations och friluftstjänster de senaste åren.

2009 stod den norra småbåtsbryggan klar.

2010 blev den södra småbåtsbryggan färdig.

2011 öppnades en liten kafékiosk.

2015 var det premiär för karavanområdet, ett större kafé och lördagstorg.

I år ökar utbudet på gården förutom med simgropen även med Bed & Breakfast och med en frisbeegolfbana.

– Strandbankarna här runt omkring gropen består av leran som vi grävde upp när den byggdes. De ska vi få att smälta in i miljön men vi måste ännu vänta lite, det finns fortfarande snö kvar från vintern under jordmassorna. Vi kunde få i gång ett snöbollskrig om vi har lust, säger Virtanen, som för övrigt är sonson till nobelpristagaren A. I. Virtanen.

Badgropen har en volym på 5 000 kubikmeter vatten och ungefär en tiondel, alltså 500 kubikmeter, byts ut varje dygn. Virtanen hoppas att det här, tillsammans med fontänen som syresätter vattnet, ska bidra till att hålla vattenkvaliteten i skick även om simgropen, som han hoppas, blir mycket populär.

– Vattnet i gropen kommer från Sibbo å och leds också tillbaka till den. I sommar tar hälsoskyddet i Borgå vattenprover varje vecka från både bassängen och ån för att vi ska kunna jämföra hur vattenkvaliteten utvecklas. Om bakteriehalten ser ut att börja stiga kan vi öka vattenutbytet genom att pumpa in mera vatten från ån.

I år ingår ännu inga andra verktyg i Virtanens arsenal än att öka vattenutbytet eller att i värsta fall tömma hela bassängen om bakterierna ser ut att ta över. Men för nästa år har Virtanen planer på en vattenrenare av något slag.

– Det finns olika typer av apparatur, jag har redan beställt offerter. Till exempel finns vattenrenare som kan ta kol på bakterier med UV-ljus.

Men ännu verkar det inte finnas någon anledning till oro, vattnet i gropen är till och med anmärkningsvärt rent för att vara åvatten. Virtanen förklarar att eftersom vattnet i badgropen är mer stillastående än vattnet i ån så hinner lera och sediment sjunka ner till bottnen. Än så länge är det en positiv sak, men det kan bli en utmaning längre fram.

– Det är klart att simgropen måste tvättas i något skede. För oss skulle det vara enklast att pumpa ut allt i ån men det får vi aldrig tillstånd till. Så jag tror att vi kommer att koncentrera slammet på bottnen av bassängen och använda det som gödsel på åkrarna.

[artticle_image index=2]