Sibbosångaren Tove Ljungqvist gör duett med Fredrik Furu – lyssna här

Fredrik Furu och Tove Ljungqvist släpper låten Röster i vinden i dag. Bild: Lisa Dimberg

Fredrik Furu och Tove Ljungqvist i duett om en värld i förändring. Låten släpps i dag.

Musikintresserade kan ta en titt på Fredrik Furus senaste verk, den här gången i samarbete med Tove Ljungqvist. Låten Röster i vinden handlar om hur förändringens vindar rör om i våra samhällen och våra liv.

23-åriga Ljungqvist föddes i Stockholm, flyttade som liten till Finland, gick grundskolan och gymnasiet i Sibbo och flyttade sedan tillbaka till Stockholm. Hon är juristen som blev låtskrivare, och numera är det Helsingfors som gäller. Hennes första singel, Vilse, låg länge etta på Yle Vegas topplista 2020. Nu jobbar hon på sitt debutalbum.

Fredrik Furu, 42 år, har å sin sida släppt ett antal skivor och är en bekant röst på Radio Vega.

I ett pressmeddelande skriver skaparna att låten ska föra tankarna till om rörelser som #metoo, #blacklivesmatter och klimatrörelsen, sådant som "förenar människor och bäddar för nya sätt att se på verkligheten men samtidigt föds också kraftiga motreaktioner bland dem som önskar att allt ska förbli som det alltid har varit".

– Man brukar säga att poetens uppgift är att spegla samhället. Det visade sig att både Tove och jag hade gått i liknande tankar om vart vi är på väg. Den här låten är ett sätt för oss att bidra till samhällsklimatet och kanske skapa en egen liten revolution via musiken, säger Furu.

– Jag har aldrig varit den som skriver rena kärleksballader och därför kändes det väldigt bra att både Fredrik och jag har ett starkt fokus på samhället i våra egna låtar. Det var naturligt att slå ihop det intresset och skriva om det som händer omkring oss. Framför allt under det senaste året har det blivit extra tydligt att ingenting är svartvitt eller självklart, säger Ljungqvist.

Hon vill också påminna om att låtens budskap är tidlöst, även om dessa teman blev aktuella just under 2020.

– Tidlösheten är en av orsakerna till att vi inte valde att skriva om pandemin, säger Furu.

I Låten finns textrader som Hur kan vi få alla att förstå det här? / När det är så lätt att stanna kvar. / Vi säger allt men gör ingenting / Vem kan leva lycklig i en svartvit värld? / Framtiden får färg av våra svar / Vi gör en värld både din och min / på vägen ut ur ett mellanting.

Trots att de bägge artisterna befinner sig i olika livsskeden och har en relativt stor åldersskillnad har samarbetet fungerat över förväntan.

– Det har varit otroligt inspirerande för mig att få jobba tillsammans med Tove. Hon lägger också stor vikt vid text och uttryck och det kändes både befriande och tryggt att bolla över idéer till henne, säger Furu.

– Det är sällan man träffar nån som man kan gå in och analysera en fras på djupet med och fortfarande förstå varandra! Jag är jättenöjd med slutresultatet, säger Ljungqvist.

Röster i vinden släpptes på fredagen, den 21 maj.