Sibbolejon säljer holkar

Bild: Kristoffer Åberg

LC Sipoo-Pornainen vill igen dra sitt strå till stacken för att minska bostadsbristen bland våra småfåglar, samtidigt som man samlar in pengar för föreningens hjälpverksamhet. I morgon, lördag, säljer man holkar i både Nickby och Söderkulla.

– Vi jobbar som alla andra Lionsklubbar med hjälpverksamhet i olika former, berättar Tom Sundbäck, som nu är vice ordförande för LC Sipoo-Pornainen.

Redan under flera år har klubben tillverkat småfågelholkar på talko och sålt i Sibbo. Pengarna som man har fått in har sedan använts i föreningens välgörenhetsverksamhet.

Föreningen hade en del holkar i lager sedan fjolårets kampanj, och i vinter har man tillverkat trehundra till. Nu på lördag skall alltså holkarna säljas i ett jippo både i Söderkulla och i Nickby. I Nickby finns man vid K-market från klockan 10 så länge man har holkar kvar, och samma tid står klubbens folk vid S-market i Söderkulla.

– Det här är samtidigt en del i kampanjen en miljon holkar som ha pågått i landet sedan i fjol.

Varje klubb har en egen målsättning beroende på antal medlemmar och hemkommunens storlek. Vårt mål var att få in 5800 euro, och det har vi redan gjort .

Det är ju inte Lions som drar den kampanjen, men så här kan man också bidra. För tolv euro får man en holk och köper man fem så blir det rabatt. Det handlar om småfågelholkar med 32 millimeters ingångshål, alltså lämpliga för talgoxe, flugsnappare och andra fåglar i den storleken.

I år firas också Lionsrörelsens hundraårsjubileum. För det har klubbarna igen startat en Röda Fjädern-insamling. Målsättningen är att nå fem miljoner euro i Finland, en summa som sedan skall användas för ungdomsarbete.

– Varje klubb har en egen målsättning beroende på antal medlemmar och hemkommunens storlek. Vårt mål var att få in 5800 euro, och det har vi redan gjort.

Sundbäck berättar att de pengar föreningen får in används till bland annat veteranernas jullunch, bidrag till skolor, scouter och servicehusstiftelsen.

Dessutom är alla tre Lionsklubbar i Sibbo med i kampanjen Hjälp barn – hjälp familjer. Den kampanjen går ut på att man emellanåt finns i en livsmedelsbutik i kommunen och där får kunderna sedan fylla klubbarnas kundvagnar med matvaror som sedan delas ut till behövande i Sibbo. Det säger sig självt att det inte skall vara färskvaror.

– Den 18 mars är vi nästa gång i S-market i Söderkulla.