Sibbokonstnärer ställer siktet på Europa

Tjugo Sibbokonstnärer sensommardyker ner i den europeiska existensen med tid, minne och känslor som utgångspunkt. ArtSibbe 16 på temat pågår just nu i Artborg.

Det är en luftig, lekfull men samtidigt mycket tankeväckande helhet som Ville Laurinkoski, Heli Maristo och Tiina Herttua – på uppdrag av de övriga konstnärerna i föreningen Sibbo konstnärerbyggt upp i konstens högborg på det gamla sjukhusområdet i Nickby, Artborg.

– Målet har varit att hitta verk som fungerar tillsammans och den vägen få någonting nytt att födas. Det är som en koreografi av innehåll som blir till i rummet, ett skikt som skapas inför betraktaren, säger Laurinkoski som axlat huvudansvaret för utställningsbygget.

Tiden ringlar som en osynlig tråd genom de utställda verken och öppnar upp för tankar, minnen och känslor. Invävd i strukturen ligger olika aspekter på Europa; en kontinent som ständigt är aktuell både sett till skeenden och idéhistoria. Ingångarna till temat är många och konstnärerna som deltar i utställningen för fram sina synpunkter i en mångfald av material och tekniker.

Europatemat fick Heli Maristo att tänka på sin egen familjehistoria, eller närmare bestämt på sin mors: Hon evakuerades från Karelen tillsammans med sin familj. I verket Jälkiä, spår, som med sina olika beståndsdelar fyller en hel vägg i Artborg, närmar sig Maristo sitt karelska arv som "börjat bubbla allt starkare" ju äldre hon blir.

En bit av himlen

För en tid sedan hittade konstnären ett gammalt, svartvitt fotografi föreställande hennes mor och morföräldrar ute på åkern på det gamla karelska hemstället. En liten bit av himlen syns och den himlafliken, vävd av drömmar och saknad, har Heli Maristo målat i stor skala, i mängder av blå nyanser akvarell, tempera, olja, oljepastellkrita och pastellkrita.

– Det är personlig konst som berört mig mycket. Men jag tror också att det som skapar en känslostorm hos mig också rör upp förnimmelser av något slag hos betraktaren.

Den anslående himlabiten flankeras av en pendang bestående av familjeporträttet och en samling mindre konstverk som sprungit ur det gamla fotografiet.

Flykt handlar det också om i Maaretta Caselius rumsliga konstverk Tuntemattomaan som får det att krypa längs ryggraden. I ett enskilt rum, skärmat från resten av utställningslokalen med ett svart skynke, dyker man in en mörk värld där en samling luggslitna, tidigare-högt-älskade gosedjur flyter mot en okänd framtid över ett svart, sopsäckdraperat hav.

Kopplingen till flyktingkrisen är uppenbar, eller som konstnären själv säger "Europa en ganska heavy juttu just nu". Några mjukisar har fallit överbord, öronen fylls av Esa Kotilainens kusligt vågbrusande verk, specialkomponerad på Minimoog-syntetisator, och det känns plyschigt, kusligt, makabert och brännande aktuellt, allt på en gång.

Smulade ideal

Drömmar som går i kras handlar det om också i Tiina Herttuas avskalade studie Drömmen om Europa – Liberté, Égalité, Fraternité (ou la mort). En smulad tegelskärva, en törnekrona och en brusten paddel formar en sorgsen kommentar till de isolationistiska tankegångar som just nu drar fram som kalla vindar över vår kontinent. Tematiken tangeras av Winfrid Zakowskis utsökta, framåtstävande trä- och stenskulptur Europa på grynna?, medan han i skulpturen Metropol, formad av i björk och ek från en vråk, penetrerar storstaden, spetsar den på kantiga, husliknande byggklossar.

Ville Laurinkoskis mest skrymmande bidrag till utställningen är det väggstora verket Hermeneutik III, "Förgyllning förgår med svinläder består" där han arbetat med självhäftande plast, oljefärg och kolkrita på duk. Genom den krackelerande ytan – som dessvärre är en chimär av lyxig marmor – försöker han tränga igenom dekadensen, igenom glömskan, igenom minnena och ända fram till nuet. Allt för att historien inte ska blekna för våra ögon.

Högt till tak

Nu är ArtSibbe 16 inte någon genomgående dyster historia, inte alls. Europa rymmer också vackra stadsvyer, till exempel i form av Pirjo Himmelroos stämningsfulla Parisfotografier. Hoppingivande är också Sari Tallqvists färgsprängda akrylmålning Apollo och Kaisa Mäkis historiskt färgade, högintressanta taveltrio utförd i pastell, medan Pike Kokkonens tre blyertsteckningar på temat Tribute to Tom of Finland som handlar om att acceptera både sig själv och andra. Kokkonens dämpade gråskala får en finurlig kick då hennes tre tavlor placerats med Asta Järvinens psykedeliskt glättiga, färgsprakande målningar på var sida.

Det konstnärliga språnget är betecknande för utställningen som helhet – Sibbokonstnärerna har närmat sig Europa med öppna sinnen.

Fakta

ArtSibbe 16

Sibbo konstnärer rf:s årsutställning pågår i Artborg 35, Östanåparken, till och med den 4 september.

Sammanlagt tjugo konstnärer ställer ut

37

alster i varierande utförande, allt från målningar och textilkonst till skulpturer och installationer får plats.

Utställningen är öppen tisdag-torsdag klockan 16–20, lördag-söndag klockan 12–16. Den 3–4 september är utställningen öppen klockan 12–18.

Årets ArtSibbe-utställning är den tjugotredje i ordningen.