Sibboinbrottstjuvarnas bil hittad övergiven i Träskända

FUNNEN. Efter tips från allmänheten har polisen lokaliserat de misstänkta tjuvarnas bil. Bild: Polisen

Två inbrottstjuvar attackerade ägaren till huset de försökte råna i Sibbo på lördagen och flydde sedan. Efter flera tips från allmänheten har polisen lokaliserat de misstänkta tjuvarnas bil men männen är fortfarande på fri fot.

Två män bröt sig in i en villa på gränsen mellan Sibbo och Träskända under dagtid på lördagen. Enligt utredningsledare Mikko Minkkinen, kriminalkommissarie vid Östra Nylands polisinrättning, kom husets ägare och en vän till ägaren hem efter att ha varit borta i cirka en och en halv timme, just då inbrottstjuvarna var på väg ut från huset.

Männen anföll husets ägare då han försökte förhindra de misstänkta tjuvarna från att nå sin bil, en grå Mercedes-Benz-skåpbil av modellen Vito 220 CDI. Ingen skadades i misshandeln, enligt Minkkinen.

Det är oklart om de två männen agerade ensamma eller ifall en tredje person befann sig i bilen.

– Männen hann fly från brottsplatsen med skåpbilen, som upphittades övergiven i Träskända på måndagen. Bilen har rumänskt registernummer, säger Minkkinen.

Det är ännu oklart ifall de misstänkta tjuvarna fick med sig stöldgods från egnahemshuset. Polisen kommer vara i kontakt med husets ägare när hen har hunnit gå igenom sina ägodelar och rapportera det som eventuellt saknas.

– Tjuvarna hade rotat omkring och letat igenom huset. Troligtvis var de ute efter olika värdesaker som vid vanliga inbrott, säger Minkkinen.

Många tips

I måndags gick enheten för gränsöverskridande kriminalitet vid polisen i Östra Nyland ut med att de tar emot tips från allmänheten för att lokalisera de misstänka männen och deras bil. Enligt Minkkinen kom det genast in flera tips från människor runtom i landet som tror sig ha sett männen och bilen på olika håll, bland annat i Tammerfors och Helsingfors.

– Vilka av tipsen som stämmer är förstås svårt att veta men i och med att de misstänktas bil hittades i Träskända på måndag vet vi att det var åt det hållet männen flydde från brottsplatsen. För övrigt vet vi inget om var männen befinner sig just nu.

Minkkinen tror inte att de misstänka är farliga för allmänheten men ber ändå att man meddelar polisen genast ifall man råkar se dem.

Mer läsning