Sibboduo i sidovagn bäst i världen

I Sibbo bosatta Pekka Päivärinta och Kirsi Kainulainen skrev finsk motorcykelhistoria genom att ta guld i VM-serien i sidovagnsklassen i roadracing.

För rutinerade Pekka Päivärinta är VM-titeln redan den femte i ordningen. För Kirsi Kainulainen är världsmästerskapet däremot det första i karriären och hon är den första kvinnan att vinna VM-guld i klassen.

Den sjätte och sista deltävlingen i årets VM-serie avgjordes i lördags i engelska Donington. Inför avslutningstävlingen var Pekka Päivärinta/Kirsi Kainulainen redan fem före världsmästare och valde att köra på säkerhet.

Ekipaget körde genom hela tävlingen bakom det engelsk-franska paret Tim Reeves/Gregory Cluze och i mål var marginalen 3,3 sekunder.

– Vi höll samma fart som Reeves genom hela loppet. Vi kunde väl ha kommit närmare men jag valde att inte ta onödiga risker då vi varvade långsammare ekipage, säger Pekka Päivärinta.

Den franska duon Sebastien Delannoy/Kevin Rousseau låg bland de tre bästa under hela den 15 varv omfattande tävlingen. I mål var fransmännen en sekund bakom Päivärinta och Kainulainen och kammade hem VM-bronset. VM-silvret i serien gick till Reeves/Cluze.

FAKTA

VM-serien

Sidovagnsklassen i roadracing, deltävling 6/6 i Donington 17.9.

Resultat: 1. Tim Reeves/Gregory Cluze, England/Frankrike, LCR-Yamaha 24:09.058, 2. Pekka Päivärinta/Kirsi Kainulainen, Finland, LCR-BMW +3.386, 3. Sebastien Delannoy/Kevin Rousseau, Frankrike, LCR-Suzuki +4.474, 4. John Holden/Stuart Ramsey, England, LCR-Suzuki +19.869.

Slutställningen i VM-serien: 1. Päivärinta/Kainulainen 177, 2. Reeves/Cluze 159, 3. Delannoy/Rousseau 13, 4. Markus Schlosser/Thomas Hofer, Schweiz, LCR-BMW 120, 5. Bennie Streuer/Geert Koerts, Holland, LCR-Suzuki 90.

Finländarnas framgångskoncept i årets VM-serie var en jämnhet som de övriga ekipagen inte mäktade med. Duon vann under säsongens lopp en deltävling i Pannoniaring i Ungern och placerade sig bland de tre bästa i säsongens övriga fem deltävlingar.

Trots att guldmedaljen hängde runt halsen kunde Kirsti Kainulainen knappt tro att hon korats till världsmästare.

– Medaljen känns onekligen ganska tung och jag har svårt att tro att den är min. Det känns otroligt, otroligt bra, säger Kainulainen med tårar av glädje i ögonen.