Sibbodådet: ge gripna frigavs, offret förföljdes länge

SKOTT. Den huvudmisstänkte sköt genom dörren när polisen skulle gripa honom i Helsingfors på torsdagen. Bild: Timo Kari

Polisen uppger nu att de tre personer man gripit med anledning av mordet i Sibbo har frigivits och att de inte misstänks för dådet. Man har också inlett en ny förundersökning med rubriceringen mordförsök mot polis.

Efter förhör med de tre personer man grep för möjlig inblandning i mordet i Sibbo förra veckans måndag har alla frigivits, uppger polisen. De misstänks inte för inblandning i dådet. Man tillägger ändå att förundersökningen fortsätter.

Polisen uppger att offret sannolikt förföljdes en längre tid, och att mordet föregicks av noggrann planering. Motivet uppges vara kopplat till känslor av bitterhet som gärningsmannen kände mot offret.

Den huvudmisstänkte är enligt tidningsuppgifter en 34-årig man som jobbade tillsammans med offret på Pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen, där offret var hans tidigare chef. Gärningsmannen ska vara utbildad kärnfysiker, och han jobbade som portföljförvaltare. Han slutade på bolaget 2016, medan offret gjorde detsamma 2018 i samband med samarbetsförhandlingar.

Helsingin Sanomat har rapporterat att gärningsmannen band offret, varefter han sköt honom. Polisen uppger nu att man inte kommenterar dödsorsaken närmare.

Polisen har också inlett en ny förundersökning som är kopplad till insatsen på torsdagskvällen där den huvudmisstänkte begick självmord efter att ha skjutit mot polisen. Enligt polisen har man inlett en utredning om mordförsök mot polis.

Mer läsning