Sibbo-Vargarna firar jubileumsår med alla tiders första landskamp

Ordförande för IF Sibbo-Vargarnas fotbollssektion Markku Sandström berömmer Sibbo kommun och idrottsplatsmästaren Bjarne Ståhl för gott arbete med gräsplanen på Nickby centralidrottsplan. Bild: Tommi Willberg

IF Sibbo-Vargarna firar i år 90-årsjubileum. Fotbollssektionen som haft bra flyt de senaste åren får jubileumsåret i åra arrangera för första gången någonsin en landslagsmatch då Finlands och Sveriges U16-pojkar drabbar samman på Nickby centralidrottsplan.

Föreningen IF Sibbo-Vargarna grundades redan 1928 vilket betyder att man i år firar 90-årsjubileum. Sibboföreningens fotbollssektion firar bland annat med att skriva ett stycke lokal fotbollshistoria då två landslag drabbar samman tisdag nästa vecka i Nickby.

Det handlar om Finlands färska U16-pojkar som på centralidrottsplanen i Nickby drabbar samman med en kär rival: Sverige.

– Det blir den första och säkert den sista landskampen på en tid som vi ordnar, säger SV:s fotbollssektions ordförande Markku Sandström.

Landskampen är första delen av ett dubbelmöte som Sibbo-Vargarna ordnar tillsammans med Kervoföreningen KP-75, som å sin sida arrangerar en match torsdag nästa vecka. Inträdet till matchen kostar inget och all försäljningsinkomst går får att stödja SV:s juniorverksamhet, berättar Sandström.

– Vi har cirka sexhundra licensspelare och vi hoppas att vi får en publiksiffra på 300-500 då juniorer och deras familjer och andra nära kommer på plats.

"Planen i utmärkt skick"

Att Sibbo-Vargarna fyller 90 år och att svenskan är stark i Sibbo vägde säkert en del i vågskålen då Fotbollsförbundet gav arrangörsrollen åt Sibbo-Vargarna. Men också det att gräsplanen i Nickby håller en tillräckligt bra klass.

– Planen är i utmärkt skick. Ett stort tack till planmästaren. Om vi ännu skulle få en resultattavla och bytesbänkar så skulle det vara bättre, säger Sandström.

Idrottsplatsmästaren Bjarne Ståhl berättar att den välmående gräsplanen på centralidrottsplanen är ett resultat av ett långsiktigt arbete. I tre-fyra år har man haft en fungerande gödslingsplan. Man har luftat, sått nytt gräs och sett till att gräsmattan inte torkar.

En stigande trend

Sandström och föreningens träningschef Aavo Sarap är nöjda över att få arrangera landskampen. Det blir ett bra tillfälle för de egna juniorerna att se landslag spela. Kanske det i något av föreningens över tjugo juniorlag finns en ny Joona Toivio eller Paulus Arajuuri, som bägge har en bakgrund i Sibbo-Vargarna och som senare etablerat sig i herrarnas landslag.

– Sibbo-Vargarna har haft en bra stigande trend de senaste fyra-fem åren. Vi har en fotbollshall och två heltidstränare. Vi går målmedveten framåt, säger Sandström.

Och bättre ska det bli. Nickbyplanen mår bra, fotbollshallen är i flitigt bruk och om ett drygt år är värmesystemet på fotbollsplanen i Söderkulla färdigt vilket möjliggör att man kan använda planen året om.

– Den största skillnaden efter att hallen byggdes är vad som vi kan göra på träningarna, säger Sarap och syftar på skillnaden mellan träning på en isig, snöig konstgräsplan och en plan med tak över huvudet.

– Vi behöver inte bry oss om vädret längre. Det är roligare att komma på träningarna.

Den historiska matchen mellan Finland och Sverige börjar klockan 18.30 på tisdag, torsdagens match i Kaleva idrottspark i Kervo har avspark klockan 17.30.

Mer läsning