Sibbo toner kommer med spanska vibrationer

FESTIVALTID. Sibbo toner-festivalens konstnärliga ledare Petri Kumela hör till våra mångsidigaste och intressantaste klassiska gitarrister. Samma epitet kan man också andra för programutbudet under den andra upplagan av Sibbo toner. Bild: Kristoffer Åberg

Gitarrfestivalen Sibbo toner ordnades för första gången i fjol och blev en omedelbar succé. Första helgen i oktober är det festivaldags igen, nu mer fler konserter och mera omkringprogram.

– Sibbo toner har vuxit till sig och publiken bjuds på sammanlagt nio olika musikevenemang i Nickbyområdet, säger Pekka Suominen, producent för Sibbo toner.

Precis om i fjol är det gitarrvirtuosen Petri Kumela som fungerar som festivalens konstnärliga ledare, och när han skräddarsytt konsertpaketet har han haft mångsidighet som ledstjärna. Sibbo toner ska ge åhörarna chansen att uppleva hela spektret av gitarrmusik; från klassisk gitarr och elgitarr till ukulele.

Kumela har ägnat mycket tid åt att fundera på hur man kan forma Sibbotoner till en musikhändelse som skiljer sig från mängden. Nytt, spännande och unikt är ledorden, och även den starka fokuseringen på klassisk gitarr är ett trumfkort eftersom det inte ordnas motsvarande festivaler i Finland.

Toppkvalitet fungerar förstås också som lockbete.

– Målet är att vår festival ska göra alla andra gröna av avund, och den effekten når vi med ett mångsidigt och högklassigt program. Det här är en festival som jag själv skulle besöka, säger Petri Kumela.

Sydamerikansk klang

Internationell färg på festivalen sätter argentinska Pablo Márquez som är ett av de hetaste namnen inom klassisk gitarr. Márquez uppträder bland annat med en latinamerikanskt inspirerad solokonsert som tar publiken med på en resa genom 1800-talets och 1900-talets vackraste gitarrverk.

Det här är en festival som jag själv skulle besöka.

Helspanskt fokus är det – som namnet också antyder – på orkesterkonserten ¡España! som öppnas med uvertyren från gitarrkompositören Fernando Sors mest kända balett Askungen. Lojo stadsorkester, för första gången under ledning av Tomas Djupsjöbacka, kommer på Sibbobesök och samtidigt introduceras festsalen i Östanåparken som festivalställe.

Det spanska upplägget omfattar även sopranen Pia Freunds tolkningar av Federico Mompous impressionistiska sånger, och som konsertens clou kam man lyfta fram det argentisk-finska inslaget där Pablo Márquez och Petri Kumela tar sig an Joaquín Rodrigos färggranna Concierto Madrigal, med inslag från spansk renässansmusik.

– Det här är en av festivalens höjdpunkter. Det är sällan man i Finland får njuta av konserter med helt spanskt program, säger Petri Kumela.

STRÄNGKUNNIG. Det klassiska gitarrässet, argentinske Pablo Márquez kommer med sydamerikanska fläktar till Sibbofestivalen. Bild: Gilless Abegg

Lokalhistoria

En riktig pärla är konserten Toner från Nickby som tar fasta på den unika, gamla sjukhusmiljön i Nickby och som tematiskt tangerar platsens historia. Här får Paavo Korpilaaksos nyskrivna sångcykel till texter av Henry Parland sitt uruppförande i sångtolkning av Pia Freund.

Helheten kan inte bli annat än spännande: Den finska rocklegenden Jukka Orma greppar elgitarren och backas för första gången upp av en stråkkvartett, medan författaren Anja Snellman reciterar poesi och prosa.

Sibbo kyrka fungerar också som konsertplats och under valven klingar bland annat Dusan Bogdanocics Bysantinska variationer, ett stycke för gitarr och stråkkvartett som framförs av Kamus-kvartetten med Tomas Djupsjöbacka på cello och Petri Kumela på gitarr. På repertoaren står också Franz Schuberts vackra Kvintett för stråkar i C-dur.

Det är sällan man i Finland får njuta av konserter med helt spanskt program.

En del av festvialprogrammet är i år förlagt till Lilla Villan, och bland programpunkterna hittas till exempel den familjetillvända eftermiddagskonserten Svinens kärlek med Vuokko Hovatta och Jarmo Julkunen samt den bossa nova-klingande kvällsklubben med gitarristen och sångerskan Milla Mäkine. På repertoaren finns bland annat låtar av Tom Jobim och Chico Buarque.

Kurstätt

Precis som i fjol kommer Sibbo toner med en starkt pedagogisk ansats. En mästarkurs ordnas under ledning av Pablo Marquez och utöver det ordnas en rad olika kurser i samarbete med Borgånejdens musikinstitut. Nu är kurserna flera och skräddarsydda enligt nivå; det finns kurspaket såväl för nybörjare som för längre hunna gitarrister, gitarrlekis för de allra minsta inkluderat.

– Vi vill nå gitarrintresserade i alla åldrar och också kunna erbjuda kurser som våra elever inte annars har möjlighet att ta, säger musikinstitutets biträdande rektor Johanna Lönnfors. Därför ordnar vi också skjuts till Sibbo från våra verksamhetsställen i Mäntsälä, Lovisa och Borgå.

Bland kurserna kan nämnas en ukulelekurs tillsammans med Jarmo Julkunen och en Silent guitar-kurs med Sampo Sarsila.

– Silent guitar-spel är intressant. Instrumentet påminner om en elgitarr men ger nästan inget akustiskt ljud ifrån sig. När den kopplas till en syntetisator kan man skapa alla möjliga effekter, säger Niklas Mellberg som koordinerar gitarrkurserna.

Sibbo toner kulminerar i söndagskvällens slutkonsert på Artborg där festivalens konstnärer och gitarrelever tillsammans sätter punkt för ett strängfyllt Sibboveckoslut.

Sibbo toner arrangeras av Sibbo kommuns kulturtjänster, Sibbo svenska församling, Sipoon suomalainen seurakunta och Lilla Villan. Fjolårets festival lockade runt 3 000 personer och också i år hoppas arrangörerna på fullsatta konsertsalar.

Gitarrfestivalen Sibbo Toner ordnas i Nickby den 5–7 oktober.

Omfattar konserter i Artborg, Festsalen, på Lilla Villan och i Sibbo kyrka.

Barrio latino, fredag 5.10. kl. 19, Artborg. Argentiska Pablo Márquez solorecital med latinamerikansk musik.

Toner från Nickby, lördag 6.10 kl. 14, Artborg. Klassisk musik, poesi och prosa med Anja Snellman, Jukka Orma, Pia Freund och en stråkkvartett.

¡España!, lördag 6.10 kl. 18, Festsalen. Spanskt program med Lojo stadsorkester under ledning av Tomas Djupsjöbacka, Petri Kumela, gitarr, Pablo Márquez, gitarr och Pia Freund, sopran.

Bossa nova-klubbkväll, lördag 6.19 kl. 21, Lilla Villan. Milla Mäkinen, sång och gitarr, bjuder på latinamerikansk stämning med bossa nova och samba.

Musikalisk gudstjänst, söndag 7.10 kl. 10, Sibbo kyrka. Uusimaa-kvartetten medverkar.

Ukulelekurs, söndag 7.10 kl. 11, Lilla Villan. Gratiskurs tillsammans med Jarmo Julkunen, förhandsanmälning på webben.

Svinens kärlek, söndag 7.10 kl. 13, Lilla Villan. En glad konsert för hela familjen med sånger om djur och kärlek tillsammans med Vuokko Hovatta ja Jarmo Julkunen.

Från Bysans till evigheten, söndag 7.10 kl. 15, Sibbo kyrka. Kamus-kvartetten samt cellisten Tomas Djupsjöbacka framför och Franz Schuberts Kvintett för stråkar i C-dur samt Bysantiska varitioner av Dusan Bogdanocic.

Alla tillsammans!, 7.10 kl. 18, Artborg. Slutkonsert med festivalens konstnärer och gitarrelever.

Festivalens program med tidtabeller och biljettlänkar finns på hemsidan http://sipoonaanet.fi/.

Gitarrkurser

För information om gitarrkurserna kontakta kursansvarige Niklas Mellberg, 050–547 6989 eller niklas.mellberg@porvoo.fi.

Kurserna kostar 30/50 euro beroende på nivå och omfattar även inträdesbiljett till en konsert.

Mer läsning