Sibbo kommun: Vi minskar på användningen av glyfosat

BEKÄMPNGING. Borgå har använt ånga, något som Sibbo kommun nu också kommer att testa. Bild: Viivi Ikonen

Växtskyddsmedlet glyfosat ska användas i mindre utsträckning för att bekämpa ogräs i Sibbo. ÖN har uppmärksammat ämnet i artiklar den senaste tiden.

Kommunen har kommit överens med en entreprenör som ansvarar för underhållet av parkområden i södra Sibbo att man inte kommer att använda glyfosat i ett projekt som fortsätter 2019 och 2020.

Saken kommer fram i ett pressmeddelande som kommunen publicerade på onsdagseftermiddagen.

Målet är att man inom ett par år ska ersätta glyfosat på parkområden med naturenligare alternativ, som pelargonsyra och het ånga.

– Om man av någon anledning inte ändamålsenligt kan ersätta glyfosaten helt och hållet, kommer man ändå att minska användningen av ämnet märkbart och begränsa användningen så att det bara används för att bekämpa introducerade arter, säger kommunens trädgårdsmästare Kari Ojamies i pressmeddelandet.

Ämnet har använts för att avlägsna ogräs och främmande arter, såsom tromsöloka, på kommunens mark. Det har inte använts i kommunens lekparker eller på andra välanvända områden, uppger man ändå från kommunen. Där har man använt det mer naturenliga medlet pelargonsyra.

Glyfosat har varit temat för ett antal artiklar som ÖN skrivit under den senaste tiden, och ämnet har väckt en ganska livlig debatt på sociala medier.

Kommunen påpekar i pressmeddelandet att glyfosat är ett ämne som är godkänt av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) och att det också används i vanliga trädgårdar.

Man nämner att det är särskilt svårt att avlägsna ogräs på stenlagda området, och att det är svårt att hitta andra metoder än glyfosat. Man letar hela tiden efter och testar nya alternativa sätt att bekämpa ogräs. Eld, het ånga och varmvattenbehandling kan snart vara framtida alternativ till ogräsbekämpning, och man ämnar ta dem i bruk i Sibbo.

I situationer där man är tvungen att använda glyfosat kommer kommunen i fortsättningen att informera i förväg på kommunens webbsida vilka områden som behandlas. Man jobbar också nattetid då det rör sig färre människor på området, och man kontrollerar att det inte finns någon i närheten. Växtskyddsmedlet torkar fast i växtytan på cirka 15 minuter, och ska då inte innebära något hinder att röra sig i området.

Mer läsning