Sibbo fick egen bakelse

VINNAREN. Nina Vähätörmäs eleganta och fräscha lingonskapelse är Sibbo kommuns officiella bakelse. Bild: Helén Kurri

En elegant skapelse gjord på rågmorotsbotten med vit chokladmousse och lingontjinuski korades till Sibbo kommuns officiella bakverk i lördags.

I motiveringen sägs det att den goda lingonmoussebakelsen, toppad med lingontjinuski, representerar allt som Sibbo är känt för: en landsbygdskommun med mycket skog och åkrar. Balansen är perfekt mellan de den syrliga lingonmoussen och den söta lingontjinuskin.

Nina Vähätörmä är kvinnan bakom bakelsen, och vinsten kom som en total överraskning. I tävlingen fanns tolv läckra bidrag så konkurrensen var stor.

– När jag hörde motiveringen till vinnarbidraget tänkte jag att "okej, det där var inte min bakelse", säger en överväldigad Nina.

SIBBOBAKELSE. Det vinnande bakverket associerar till kommunens stora öppna ängar, skogen med dess rika utbud samt Ingmans mjölkprodukter. Bild: Helén Kurri

I hennes vision om bakelsen ingår tre starka associationer då man talar om Sibbo – stora öppna ängar, skogen med dess rika utbud samt Ingmans mjölkprodukter.

Nina är vårdledig från jobbet som tandlaborant, och hon berättar att bakning är hennes stora hobby. Hon har ett eget kakföretag, så hantverket finns i nyporna.

– Jag är uppvuxen i Sibbo, men bodde på annan ort i tio år. För ett halvt år sedan flyttade vi tillbaka till Sibbo.

De tolv bakelserna bedömdes av tjugoåtta medlemmar som representerade olika föreningar, och både unga och äldre deltog i den smakliga tävlingen. Enligt tävlingsvillkoren skulle bakverket vara lätt att transportera och tillverka i stora mängder. Dessutom skulle bakverket innehålla minst en av följande ingredienser: potatis, morot, lingon.

MUFFINSÄLSKARE. Valet var lätt för Sofia Wickström, som föll för Rasmus Skogmans muffins med fjärilsdekoration. Bild: Helén Kurri

Sofia Wickström 12 år, tog sig an uppdraget att smaka och bedöma bakelser med allvar.

– Bakelse nummer 10 var min favorit, ett muffins med glasyr på. Jag gillar när det är lite syrligt och inte alltför sött.

Sofi berättar att hon smakade en liten bit av varje bakelse, läste om bakverket och funderade.

– De allra flesta var goda, det var bara några få som jag inte tyckte om.

Sofi bakar gärna själv, och muffins och cupcakes, gärna med choklad, hör till favoriterna i köket.

– Mockarutorna är bäst, och oftast går alla åt i ett nafs.

HOBBYBAGARE. Sextonåriga Rasmus Skogman har fått inspiration till sin bakelse från mormors recept, som han sedan har utvecklat. Bild: Helén Kurri

Bagaren bakom bakelse nummer tio är sextonåriga Rasmus Skogman. Hans bidrag har sin stomme i mormors recept som Rasmus har utvecklat. Inspirationen till dekorationen fick han av fjärilarna i en av Nickbys rondeller.

– Jag gillar att baka, och har hållit på i stort sett hela mitt liv tillsammans med mormor, mamma och moster.

PROFFS PÅ KAFFE MED DOPP. Elisa Varkemaa, präst i Sibbo finska församlingen, med sin favorit bland de tolv bidragen. Bild: Helén Kurri

Anders Wikström, bästa hemmabagaren för några år sedan i tävlingen Hela Finland bakar, agerade domare för juryn. Han tog tid på sig och gick mycket systematiskt tillväga i bedömningen av de olika bakverken; tittade, smakade och värderade hur väl varje bakelse uppfyllde de uppställda kriterierna.

– Alla är goda men ganska olika till sin svårighetsgrad. Min egen favorit har en bra konsistens, smakerna är inte blandade för mycket, man känner igen råvarorna. Den är intressant och utseendet är otroligt elegant.

Anders själv har ofta fått frågan när han ska sadla om från jobbet som informatör för Aktia till bagare.

– Jag bakar ännu, min bakbok har just kommit ut som pocket och framtiden ligger öppen. Det ger mig inspiration när jag ser vad andra åstadkommer.

När alla jurymedlemmar fått säga sitt visade det sig att Anders värdering gick på samma linje som majoritetens. Vinnaren Nina Vähätörmä var också hans klara favorit.

PRICKADE RÄTT. Anders Wikströms favorit i tävlingen var också bidraget som flest av de 28 jurymedlemmarna gillade. Bild: Helén Kurri

Bakverkstävlingens vinnare Nina Vähätörmä belönades med ett stipendium på 300 euro. Det vinnande bakverket kommer att serveras på kommunens tillställningar.

SMAKEN AVGÖR. Tolvåriga Jonna Bröckl tyckte att det fanns många goda bakelser, men marängskapelsen Sibbobon med mörk choklad och lingon var favoriten. – Man vet vilken som är bäst när man känner eftersmaken. Bild: Helén Kurri

Vill du själv testa på Nina Vähätörmäs bakaelse? Receptetet (på finska) hittar du här.

Mer läsning