Sibbo är roligare tack vare Carola

FIXAR. Carola Juselius har sitt finger med i många spel. Bild: Karolina Ketola

Carola Juselius är en handlingskraftig person som får mycket gjort. Men det ligger också en ideologi bakom hennes agerande.

– Jag vill inte att kommunen ska vara för stel. Jag tycker att den ska erbjuda något roligt till alla kommunbor.

Hon arbetar som assistent för Sibbo kommuns ledning och som kommundirektören Mikael Grannas sekreterare. De tänker i samma banor. Båda vill att de som bor i Sibbo ska uppleva kommunen som sin egen och de är inte rädda för att bjuda på sig själva.

– Jag är född och uppvuxen i Sibbo och har en bakgrund i ungdomsarbete och ungdomsföreningar och har ett brett nätverk inom tredje sektorn. Kontakterna har jag nytta av i mitt arbete, på samma sätt som kommunens näringschef Rauno Tiainen har nytta av sina kontakter med företag. Därför lyckas det oss att få med både föreningar och företag när olika evenemang ordnas.

Hon säger att hon har fria händer som arrangör. Hittills har hon inte fått nej på sina förslag. Den färskaste idén är ett sportlovsjippo med inslag av mobilspelet Pokémon Go.

– Det ordnades ett Pokémon-jippo vid Kuusijärvi under julen. Jag och en av mina kolleger spelar Pokémon och vi tyckte att vi kunde ta med spelet i vårt evenemang som hålls på Klockarbacken onsdagen den 22 februari klockan 15–18.

Pokémon är bara en del av jippot. Samtidigt ordnas en Hippo-tävling på skidor, 4H finns med på ett hörn, våfflor gräddas och barn som aldrig stått på skidor ska få en möjlighet till det.

Listan på alla de evenemang som hittas under "Carola sköter allt" är lång. I mars väntar Sibbos bidrag till Earth Hour, i maj ska det blåsas såpbubblor under bubbelparaden.

– Ja, i tisdags blev det klart att vi ska ordna en tävling om den bästa Sibbo-bakelsen med Anders Wikström som huvuddomare den 11 mars.

Sibbomässan ordnas första veckoslutet i juni och Carola ska som mässekreterare ta hand om anmälningar och fakturering. Dessutom ska Sibbos 25-åriga vänortssamarbete med estniska Kuusalu planeras och firas i år.

Ett år går snabbt och snart är det dags igen att öppna julen.

– Men jag har tänkt mig att julöppningen och evenemanget Lägerelden (Erätuli) som Sibbo har värdskapet för ska kombineras till ett evenemang.

Mer läsning