Sibbe Disc Golf bjuder på två nya banor och ett hål på 306 meter

NYA BANOR. Under påsken öppnade Sibbe Disc Golf två splitternya banor med 18 hål var. Tidigare fanns 23 olika hål på området. Arkivbild. Bild: Jon Nyqvist

Det är en arbetsfylld påskvecka för gänget på Sibbe Disc Golf som i helgen öppnar sina nya banor. Nu omfattar det proffsiga frisbeegolfområdet totalt 36 hål och "en hel massa coola grejer", berättar grenentusiasten Juha Kytö.

Flera idrottsgrenar och -utövare har lidit av den snöfattiga, ovanligt varma vintern och därefter av coronaviruspandemin. Men inte frisbeegolfarna. Så länge som folkvett används och regler gällande samlingar av grupper följs går det att utöva den populära utomhusidrotten hur bra som helst.

Den högklassiga frisbeegolfanläggningen Sibbe Disc Golf intill Söderkulla och Sibboviken har haft frisbeegolfare på sin bana året runt. Också i dessa coronatider.

– Vi har haft öppet hela tiden men biljettförsäljningen är stängd för tillfället. Folk betalar på distans. Hittills har coronaviruset inte påverkat frisbeegolfandet så mycket. I och med att vi är en av de få banor med inträdesavgift så är det inte så mycket folk på banorna. Ibland har vi större grupper men då hänvisar dem att hålla mellanrummen tillräckligt stora, berättar Juha Kytö, grundare av föreningen Natural Born Disc Golfer.

– Den snöfria vintern har lett till att det varit fler spelare än förväntat, säger han.

306 meter lång jättebana

Det är en något andfådd Kytö som svarar i telefon då Östnyland ringer upp honom. Orsaken är att han precis håller på med att bygga nytt på Sibbe Disc Golfs banor.

– Tidigare hade vi en bana på 23 hål. Nu får vi två banor med 18 hål var. Den ena är till och med mer krävande än den vi hade. Den andra är lite lättare och lämpar sig för vem som helst. Vi har jobbat i ett par veckor och satsat rejält med pengar på renoveringen, säger Kytö.

– Vi hoppas ha banorna öppna på lördag.

Har ni något cool på gång på de nya banorna?

– Fast hur mycket! utbrister Kytö.

– Bland annat har vi ett hål på 306 meter. Det är en par 5:a och en bra utmaning för var och en. Om man klarar den med fem kast så får man ge sig själv en klapp på ryggen. Det finns inte många hål på 300 meter i Finland.

FM-ARRANGÖR. Sibbe Disc Golfs och föreningen Natural Born Disc Golfers starke man Juha Kytö hoppas att FM i Sibbo i början av augusti kan gå av stapeln. Bild: Kristoffer Åberg

FM i augusti

För utövaren bjuder våren 2020 alltså på läckert godis i form av frisbeegolf. För företagaren är det tuffare. Då alla evenemang – inklusive internationella storevenemanget Tyyni – är inställda uteblir kassaklirret. Kytö är tacksam över hur frisbeegolffolket stött verksamheten.

– Folk har köpt presentkort och exempelvis inte begärt tillbaka sina deltagaravgifter.

Det prestigefyllda frisbeegolfcentret skall i början av augusti stå värd för FM. Bara läget lugnar sig. Just nu hjälps inte annat än följa med läget. Före FM hoppas Kytö kunna ordna mindre tävlingar utan folksamlingar. Och nästa år skall den högklassiga internationella Tyyni-tävlingen åter stå på programmet.

Bild: -

Mer läsning