Shamrocks rockar loss i gräset

SVÅRSTOPPAD. Jesper Lindblad från Old Town Shamrocks ångar på trots att han attackeras av tre motståndarspelare. Bild: Andreas Sjöblom

Old Town Shamrocks går mot sin hittills bästa säsong i FM-serien i rugby. Borgåklubben har i praktiken en slutspelsplats i bakfickan och med tre omgångar kvar att spela av grundserien är målet att skaffa sig ett fördelaktigt utgångsläge inför slutspelsbataljerna som inleds i mitten av september.

– Vi har definitivt en utmärkt chans att komma bland de sex bästa och nå kvartsfinal, men vi vill och kan bättre än så. Målet är att vara bland de fyra främsta efter grundserien. Då får vi sannolikt också en lämpligare motståndare i kvartsfinal, säger tränaren John King.

FM-serien i rugby består av nio lag och man spelar en enkel serie. De två främsta lagen går direkt till semifinal medan lagen på platserna 3-6 gör upp om de två andra semifinalplatserna.

I lördags tog Shamrocks sin andra seger för säsongen då man i årets sista hemmamatch tvålade till Turku Eagles med siffrorna 55-5.

– Tack vare den här segern är vi igen tillbaka i toppstriden, säger King.

Borgålaget möter i de återstående omgångarna tabelltvåan Warriors samt duon Tampere Rugby Club och Espoo Rugby Club, som båda ligger bakom Borgålaget i tabellen.

– Vi har definitivt en realistisk chans att sluta bland topp fyra.

Trots att säsongens fem matcher så här långt resulterat i endast två segrar anser John King att laget inte behöver skämmas för sina insatser.

– Jag kan inte klaga. Jag tycker att vi varit konkurrenskraftiga även i våra förlustmatcher.

INKAST. Otto Åkerberg är i egna höjder. Bild: Andreas Sjöblom

Vad är det då som utgör den stora skillnaden mellan Shamrocks och de absoluta topplagen i FM-serien?

– Det handlar absolut om bristen på rutin. Våra killar har endast sysslat med rugby i fyra års tid och tar ibland ofördelaktiga beslut i matcherna. Fysiskt har vi inga problem men våra spelare saknar rutin. Och i en gren som rugby är rutinen ett avgörande delområde, menar John King.

Borgålagets tränare John King är hemma från Skottland men bosatt i Mäntsälä. Efter att ha anlänt till Finland representerade han först lördagens motståndare Turku Eagles innan han anslöt sig till Shamrocks för tre år sedan.

Vi har definitivt en realistisk chans att sluta bland topp fyra.

– Jag fungerade först som spelare men i och med att Bro Bannatyne steg av från tränarposten tog jag över uppdraget. Jag har tidigare tränarerfarenhet från länder som Skottland, England och Spanien.

Enligt John King är rugbysporten är växande idrottsgren, inte bara i Finland utan också ute i världen.

– Ta bara som exempel den senaste VM-turneringen där lilleputten Japan lyckades besegra självaste Sydafrika, som hör till de ledande och mest anrika nationerna inom sporten.

Vi har förlorat flera jämna matcher med onödiga baklängesmål i slutminuterna.

Fokus till slutsekunderna

Shamrocks har satsat hårt inför den här säsongen. Efter fjolårets säsong höll laget ledigt endast i två veckors tid innan man återupptog träningarna.

– Det handlar mycket om styrka men också om uthållighet. I en rugbymatch spelar man trots allt i praktiken oavbrutet i 80 minuter.

Australiensaren Curtis Pollard är Shamrocks bästa poängplockare i årets serie och i Ruben Westerlund och Samu-Petteri Pääkkö består sig laget med landets två snabbaste yttrar.

Ruben Westerlund, som i lördagens match tvingades utgå på grund av en vristskada, gör sin tredje säsong som rugbyspelare.

– Rugby är en gren med många regler. Jag gjorde själv allt fel under det första halvåret men nu börjar jag nog ha koll på regelverket.

Westerlund har en bakgrund som innebandyspelare där han nådde ända fram till Porvoon Salibandyseuras representationslag.

– Jag har alltid sysslat med idrott i någon form. När min axel inte längre höll för slagskott i innebandy var det några kompisar på gymmet som övertalade mig att komma på rugbyträning. På den vägen är jag fortfarande, säger Westerlund.

Han håller med tränaren John Kings påstående om brist på rutin.

– Vi har förlorat flera jämna matcher med onödiga baklängesmål i slutminuterna. Vi har svårt att behålla fokus i fulla åttio minuter och ta vara på de chanser som uppstår.

– Det är en grej vi absolut måste rätta till innan slutspelet drar i gång, säger Westerlund.

Matchresultat: Shamrocks-Linna RC 3-14, Shamrocks-Helsinki RC 14-26, Shamrocks-Kuopio RC 54-26, Jyväskylä RC-Shamrocks 35-26, Shamrocks-Turku Eagles 55-5.

Tabellen:

HRC 4 4 0 0 208-38 20

Warriors 4 3 0 1 217-63 15

Linna 5 3 0 2 84-120 13

Shamrocks 5 2 0 3 152-107 11

Jyväskylä 3 2 0 1 170-50 10

Kuopio 4 2 0 2 134-133 10

Tampere 3 1 0 2 108-95 6

Turku 3 1 0 2 30-140 5

Espoo 5 0 0 5 64-421 1

Återstående matcher: 3.8. Warriors-Shamrocks, 16.8. Tampere RC-Shamrocks, 11.9. Espoo-Shamrocks.

Jemi Olander, Joel Eriksson, Niko Montonen, Akseli Peltoniemi, Ruben Westerlund, Jesper Lindblad, Casey Dent, Rasmus Usvasalmi, Petter Larsen, Kasper Haapavaara, Max Rogers, Jim Rif, Veikka Saarela, Niklas Helenius, Alexander Bannatyne, Jonas Nenonen, Robert Grön, Oskar Henriksson, Dico Liljeblad, Tommy Höglund, Marko Partanen, Sebastian Mickelson, Samu-Petteri Pääkkö, Daniel Kerr, Markus Winberg, Benjamin Lindroos, Shane Breen, Otto Åkerberg, Joonas Puranen, Ville Kaija, Curtis Pollard, Jarkko Tuoresmäki, John Helenius, Linus Backman, Daniel Kerr, Jeff Gibbins, Bashkim Thaqi.

Tränare: John King.

Assisterande tränare: Casey Dent.

Mer läsning