SFP behöver en förnyare

Vi anser att partiet måste förnya sina arbetssätt för att bättre föra fram sin politik.

Vi vill först och främst beklaga Carl Haglunds beslut att avgå som SFP:s partiordförande. Haglunds era slutade med en näst intill historisk valseger med över 20 000 nya väljare – det bästa riksdagsvalet sedan 1991.

Partiet står i en lycklig situation i och med att valsegern visade att partiets politik har väljarnas stöd.

Valsegern kan ändå ha inneburit att partiet har haft svårt att hitta sin nya roll i opposition. Partiledningen började visserligen tidigt föra en aktiv oppositionspolitik, men mycket tyder på att partiapparaten i sin helhet inte riktigt lyckats gruppera om sig efter att ha följt sin ministergrupp i decennier.

Vi anser att partiet måste förnya sina arbetssätt för att bättre föra fram sin politik. Många av partiets processer och rutiner är konstruerade för att stöda ministergruppens arbete. Oppositionspolitik är däremot en annan lagsport i såväl riksdag, landskap som kommuner. För att lyckas under denna oppositionsperiod måste partiet öppna upp sina arbetssätt och på ett mer effektivt sätt utnyttja den kompetens som finns inom partiets utskott, styrelser och fullmäktigegrupper.

Vi hoppas att SFP:s partidag i Åbo väljer en ordförande som har kapacitet att förnya partiorganisationen och entusiasmera aktivister på alla nivåer att delta i utformningen av partiets politik på ett mer aktivt sätt.

Vi tror att Anders Adlercreutz är bäst lämpad för den uppgiften.

Mia Heijnsbroek-Wirén Kretsstyrelseordförande, Lovisa Mats Nyman Partistyrelsemedlem, Borgå

Mer läsning