SFI-mästerskapen: Trippelmedaljörer och en efterlängtad comeback

Viktor Kantele. Arkivbild. Bild: Leif Rikberg

Östnyländska friidrottare var väl framme i ett SFI-mästerskap där spjuttalangen Oliver Helanders 88-metersbåge var det största utropstecknet. Här fem noterbara lokala prestationer från seniorklassen.

Aaltos perfekta rad

Han ville ta tre medaljer och sätta två personliga rekord. Och det var exakt det som Sibbo-Vargarnas Eljas Aalto gjorde i SFI-mästerskapen i Jakobstad. På 100 meter kom Aalto tvåa på 10,85 efter att ha noterat personbästat 10,81 i försöket. På 200 meter blev det guld på tiden 21,37, femtesnabbast i Finland i år. Lämpligt nog blev det en bronspeng på 400 meter och precis som i fjol åkte Aalto hem med en medalj av varje valör.

Kanteles gyllene comeback

Att Viktor Kantele vinner guld på 110 meter häck i SFIM är ingen överraskning. Men att hans namn över huvud taget fanns med på deltagarlistan är positivt. Pinande problem med akillessenorna har hållit honom borta fram till den gångna helgen. Kanteles 14,34 ger honom en tredjeplats i den inhemska statistiken och ger hopp om att krossa 14-sekundersgränsen bara han kommer i gång. Snabbheten finns åtminstone där: på 100 meter kom han femma då han tangerade sitt rekord (10,98).

Liljendals halva sjukamp

Sjukamparen Amanda Liljendal byggde sig en dryg halv sjukamp i Jakobstad. Hon kom bland de åtta bästa på 200 meter, på 100 meter häck, i kulstötning och i spjut. Silvermedaljen i spjut och personbästat i kulringen är resultat som heter duga.

Tapios trippel

Eljas Aalto blev inte den enda Sibbovargen som kammade hem tre medaljer. Mångsidiga Aino Tapio tog brons på de två kortaste sprintsträckorna och tog dessutom silver i längdhopp. Det blev personliga rekordtider på bägge löpsträckor för 20-åringen.

Dominerande duo i buren och ringen

Två östnyländska damer visade styrka i kast- och stötgrenarna. Liljendal IK:s Jessica Meriheinä vann diskustävlingen och kom tvåa i kulstötning. Sibbodamen Susanna Törrönen tog å sin sida guld i kula och silver i diskus. Meriheinä fullbordade sin trippel i slägga där det blev brons. Inte illa av den duon.

Alla resultat hittar du på: https://ifdrott.idrott.fi/sv/sfim_2018/resultat/