Servicehem i Lovisa ännu utan reserveringar

SOMMAR OCH SOL. På Esperi Cares nätsida finns också en bild som ska illustrera det nya Lovisavårdhemmet utifrån, trots att hemmet stod färdigt först i höst. Skärmavbild. Bild:

Just nu finns det bara fyra stadigvarande boende klienter vid Esperi Cares vårdhem Vuokko i Borgå. I Lovisa öppnar Esperi snart ett nytt vårdhem.

I det som ska kallas Esperi hoivakoti Loviisanlahti, i Märlax, kommer det att finnas plats för 31 personer som behöver vård dygnet runt.

– Vi har inga förhandsreserveringar, säger regionchef Tina Ansas. Vi håller öppet hus senare i veckan och då har vi också bjudit in Lovisa stads representanter för att höra vilka behov de har av våra tjänster.

Ansas uppger att vårdhemmet måste ha minst sex klienter innan man kan köra i gång verksamheten.

– Och med sex klienter blir det minimibemanning, det vill säga en vårdpersonal per skifte.

Esperi Cares bemanningslöfte är 0,6, alltså 0,6 vårdare per klient per dygn.

För ett och ett halvt år sedan stod Esperis motsvarande vårdhem, Vuokko, i Uutela i Borgå klart för inflyttning. Man fick vänta länge på de första klienterna och fortfarande i dag är bara en mycket liten del av vårdhemmets trettio platser i användning.

– Där bor fyra klienter stadigvarande och en del vårdas där för kortare perioder, säger Ansas.

– Nej, vi har inte ens diskuterat att Vuokko borde stängas. Det är ju ett hem för de fyra som bor där.

Med sikte på vårdreformen

Det är alltså inte lätt att fylla de privata vårdhemmen i våra trakter med betalande klienter, eller med klienter som hemkommunen betalar för.

I Lovisa har man redan länge slagit ifrån sig med båda händerna, det behövs inte fler vårdhem i staden.

Servicechef Lisbeth Forsblom ser inte att man kan vänta sig någon förändring i stadens linje.

– Vi har satsat så mycket på hemvården, på hemsjukhuset och på vår nattpatrull. Behovet av dygnet runt-platser minskar i stället.

– Också på nationell nivå ser det ut som om behovet av servicehem inte alls blir större. Allt fler blir allt äldre, men vi har möjlighet att sköta en stor del i deras egna hem.

Lovisa köper i dag mellan 60 och 64 vårdplatser av privata aktörer. Dessutom används stadens servicesedlar för vård dygnet runt av en dryg handfull äldre personer, alla inne i Lovisa centrum.

– Trots dagsläget fortsätter de privata vårdbolagen att bygga fler och fler vårdhem, säger Forsblom. Antagligen räknar de med att vårdreformens löfte om valfrihet ska fylla hemmen med klienter.

Falsk bild

För bara några månader sedan konkurrensutsatte Lovisa stad för första gången de vårdplatser som de köper in av privata aktörer. Många av de vårdhem som deltog i anbudstävlingen finns inte på riktigt, bara på ritbordet, om ens det.

I den tävlingen placerades Esperis nya vårdhem Loviisanlahti på jumboplats. Urvalskriterierna var bästa möjliga vård till billigast möjliga pris.

Esperi Cares nya Lovisavårdhem marknadsförs på nätet, bland annat med förföriska bilder från interiör och exteriör. Bilden på vårdhemmet utifrån visar bland annat blommande körsbärsträd, grön gräsmatta och trädgårdsmöblemang. När körsbärsträden blommade senast var vårdhemmet i Lovisa ändå bara en grop i marken.

– Vi har så många vårdhem som byggs enligt helt samma modell, säger regionchef Tina Antas. Bilden är tagen utanför ett annat vårdhem, på våren.

Mer läsning