Serietopparna knockade Akilles – "Vi kastar inte yxan i sjön ännu"

TVÅMÅLSSKYTTAR. Veiterästjärnan Eetu Peuhkuri satte två fullträffar i Akilles nät. Roman Murzin (t.h.) nätade likaså två gånger i finalreprisen. Bild: Tommi Willberg

Det blev två fula förluster för Akilles då ligans topplag Veiterä och JPS gästade Borgå. Akilles trillar ner till en fjärdeplats men har allt – bland annat hemmafavören i slutspelet – i sina egna händer under grundseriens slutspurt om dryga två veckor.

Akilles-Veiterä 6–10 (1–8)

Akilles-JPS 3–7 (1–4)

0–5 efter en dryg halvtimme mot Veiterä. 1–6 efter en knapp timme mot JPS. Helgens toppmatcher i Bandyligan gick inte vägen för Akilles, som inom tjugofyra timmar knockades av ligans topplag. Mot Veiterä förvandlades 0–5 ännu till grymma 1–8 före paus, innan Akilles piffade upp siffrorna till slutresultatet 6–10. Också mot JPS blev det en fyramålsförlust.

Hurdana slutsatser kan man dra av resultaten, kapten Ville-Veikko Angeria?

– Att vi ännu har en bit att gå. Veiterä har ett grymt rörligt lag på benen och de spelar med högt självförtroende. Å andra sidan är det ännu en bit kvar av säsongen och också vi kan få upp självförtroendet till samma nivå som de har innan slutspelet drar i gång. I slutspel kan vad som helst hända. Vi kastar inte yxan i sjön ännu. Vi kan gå hela vägen med det här laget.

Veiterä överlägsen guldfavorit

Om man går händelserna i förväg och räknar med att Akilles faktiskt går hela vägen till sin tredje ligafinal i följd så är det med stor sannolikhet som just Veiterä står för motståndet. Så överlägset är Villmanstrandlaget för tillfället. Veiteräs målskillnad är brutala 147–38 och laget har endast tappat ett poäng i grundserien. Mot Akilles.

Det går att besegra Veiterä, som inte förlorat sedan den 1 mars i fjol, anser Angeria.

– Vi hade fler målchanser under de första tio minuterna mot Veiterä. Sedan satte de tre snabba mål, vilket var tungt mentalt för oss. De lyckades med precis allt. Säkert sex-åtta snygga skott i kryssen utan att alls fumla. När deras tempo sjönk lite kom vi bättre in i matchen och i slutet var vi till och med det bättre laget. Det var bra att vi fick en sådan upphämtning för det gav självförtroende. En bra dag kan vi slå det där laget, löd Angerias analys efter finalreprisen.

Säsongens första match i Villmanstrand mellan Akilles och Veiterä slutade 2–2 efter en sen kvittering av hemmalaget.

– Det var snö på planen och det var en hård kamp med långa bollar. En helt annan typs match än matchen i Borgå.

För tillfället heter Bandyligans ensamma guldfavorit Veiterä. Men som kapten Angeria sade: det är ännu en bit kvar av säsongen och i en final där en match avgör, kan vad som helst hända.

Mer läsning