Serietecknaren Kaisa Leka blev månadens cyklist

Borgåbon Kaisa Leka har blivit vald till marsmånadens cyklist i kampanjen 100 gärningar på cykel.

Det är Cykelförbundet som meddelar om saken i ett pressmeddelande.

– Jag cyklar helst på ställen där jag inte tidigare har varit. Jag utforskar världen från cykelsadeln, njuter av nya vyer, dofter och smaker, säger Leka, som beskriver sig som en äventyrscyklist, i pressmeddelandet.

På äventyr har Kaisa Leka verkligen varit. Med sin partner har hon cyklat på många olika håll i världen, till exempel i Norden, Ryssland, Ukraina, Polen, Frankrike, Japan, Costa Rica och USA. Resorna är en rik källa för inspiration: Leka gör seriekonst av sina resor.

Hon uppmuntrar alla att åka på en cykelutflykt för att testa hur det känns. Resan behöver inte vara lång eller tung. Man kan tälta och njuta av hett kvällste och en natt utomhus.

– Du kommer att märka att det är fantastiskt att vara på cykelresa, eller så märker du att det är fantastiskt att vara hemma – hur som helt så kan du bara vinna!, säger Leka.

I kampanjen 100 gärningar på cykel presenteras olika personer som månadens cyklister. De representerar olika slags sätt att använda cykeln och delar med sig av glädjen som cyklingen kan ge. Kampanjens syfte är att uppmuntra individer, grupper, företag, kommuner och föreningar att göra olika cykelfrämjande saker under årets lopp. Goda gärningar belönas månatligen.

Man kan läsa om månadens cyklister och kampanjen på adressen www.100pyorailytekoa.fi. På sociala medier kan man följa kampanjen med hashtaggen #100pyöräilytekoa.

Bakom kampanjen står Pyöräilykuntien verkosto och Cykelförbundet. Kampanjen är en del av programmet för Finlands 100-årsjubileum.