Serierna drar i gång: Grundserieseger för Hunters? Kan ÅIF skrälla i cupen?

CUPMATCH. ÅIF:S damer möter SB-Pro i finska cupens semifinal. Bild: Tommi Willberg

Bollsportsserierna fortsätter efter julpausen och trettondagshelgen bjuder genast på ett par spännande duster. Vi synar läget i de högsta serierna.

BANDY

Ligatrean Akilles inleder året med en resa till norr. Bortasegrar mot LRK Tornio och OLS lyfter Borgålaget åtminstone tillfälligt till tvåa förbi JPS, som dock har två matcher färre spelat efter trettondagshelgen. Bortamatcherna blir de sista i januari: mellan 13-21 januari spelas tre matcher på Bollplan. Den senare av dessa helger bjuder på verkligt bandygodis då tätduon Veiterä och JPS kommer på besök. En helg som kan bestämma en hel del beträffande grundseriens slutplaceringar och vem som tar överhanden.

BASKET

Det unga Tarmolaget inleder basketåret 2018 med hopp om bättre tider. I kväll kan Tarmo ta sin andra raka seger borta mot jumbolaget JKS, som på grund av ekonomiska problem bland annat tvingades låta sin center Arsene Towa gå. I höst stod Tarmo för en fantastisk comeback och tog säsongens första seger just mot JKS. Säsongens andra seger kom i fjolårets sista match mot FoKoPo (84–78) efter 27 poäng av Michael Besselink, 16 poäng av Joona Tuomola och 14 poäng var av Juho Gummerus och Oscar Storgård. Kanske dags att öppna bortasegerkontot i kväll?

HANDBOLL

Damettan: I den tretton lag starka divisionen håller Akilles till i mellanskiktet på en stadig åttonde match med sina tre segrar och fyra förluster. Om en vecka på söndag gästar grönvitt Karis och BK:s akademilag och den 20 januari kommer serieettan, obesegrade GrIFK Young Ladies på besök till Borgå.

Herrettan: Akilles vann två och spelade en oavgjord av sina åtta matcher i höst. Laget möter Esbo IF på bortaplan i jumbofinal den 20 januari.

INNEBANDY

Damligan: Ligan tjuvstartar med en match i helgen men vi får vänta i en vecka innan ligaåttan ÅIF och -sexan PSS spelar seriespel igen. Men högklassig innebandy blir det ändå. ÅIF spelar semifinal i finska cupen i morgon på hemmaplan mot topplaget SB-Pro i årets sannolikt största match i Ingmanarenan.

Herrettan: De fem bästa lagen ryckte loss lite grann före julpausen och vackert nog är Lovisa Tor inblandad i tätstriden. Tor är två poäng bakom serieledande M-Team, som spelat en match mer än Lovisalaget. Om Tor slår jumbolaget Blue Fox är man allt närmare tätpositionen. M-Team möter fyran NJ under söndagsomgången medan ÅIF tar sig an tvåan SB Vaasa. ÅIF kämpar fortsättningsvis i en olidligt jämn kamp om en slutspelsplats.

ISHOCKEY

En fullträff. Det enda rätta sättet att beskriva Hunters säsong hittills i Finlandsserien. Tar laget två segrar på ordinarie speltid i helgen krävs ett litet mirakel att man tappar grundseriesegern. I det fallet måste serietrean Pyry – tvåan JHT:s chanser ryker om Hunters inkasserar fyra poäng eller mer i helgen – vinna sina fyra sista matcher och ta in ett 14 måls försprång i måldifferensen samtidigt som Hunters avslutar den 30 matcher långa grundserien med tre raka förluster. Det kommer ju inte att hända, utan Hunters går till den övre fortsättningsserien som serieetta.

Mer läsning