Serieledande Hunters håller fötterna stadigt på marken

Antti Rantsi spelade fram till Hunters sjätte mål mot FPS. Bild: Tommi Willberg

Borgåhockeyns stolthet Hunters sitter i förarsätet i Finlandsserien med ett grymt facit på 20 segrar på 23 matcher. Men det är först på våren som allt avgörs, påminner chefstränaren Tero Määttä.

Hunters-FPS 6–4 (2–1, 3–1, 1–2)

Då topplagen endast har sex-sju matcher kvar att spela av grundserien i Finlandsserien har Hunters ett hårt grepp om grundseriesegern och därmed givetvis en plats i den övre fortsättningsserien som infördes till årets seriesystem. I fredags tog Hunters sin femte raka seger som samtidigt var säsongens 20:e seger på bara 23 matcher.

– Inte kan man säga att man inte skulle vara nöjd. Ibland svajar spelet och det går lite upp och ner men å andra sidan vinner vi matcher och spelar med bra självförtroende, säger Hunters chefstränare Tero Määttä.

Seger nummer 20 kom mot Forssalaget FPS, som också är en het kandidat för spel i övre fortsättningsserien, med siffrorna 6–4.

– Det var efter stora svårigheter som vi vann den här matchen. Vi gjorde det riktigt svårt för oss själva, säger Määttä och skakar på huvudet.

Du talar säkert om de tio sista minuterna?

– Jepp, speciellt de tio sista minuterna. Vi måste lära oss av det här. Vi fick powerplay i början av matchen och vi visste hurdan domarlinjen var. Vi var ute efter problem och man får vara nöjd med att vi kom undan med blotta förskräckelsen.

Man kan lätt underteckna Määttäs ord. Hunters disciplin tappades totalt då laget ledde med 6–2 med dryga kvarten kvar. FPS utnyttjade en lätt utvisning efter bara åtta sekunders powerplay och orosmolnen dök upp ovanför Hunters bytesbänk då Ville Rantanen drog på sig ett matchstraff på grund av tripping.

Under den fem minuter långa utvisningen tvingades Hunters spela med tre mot fem hela två gånger och totalt vann hemmalaget utvisningsminuterna med 33–2 i tredje perioden. Men närmare än 6–4 kom FPS inte.

Aktiva, pigga, snabbfotade

Trots små svårigheter i sista perioden var Hunters aldrig riktigt nära på att tappa poängen mot FPS. Så pass stark är formen just nu.

– Vi är aktiva, pigga och snabbfotade. Det är grunden till orsaken vi är så svårslagna. Vi har också en bra balans mellan anfalls- och försvarsspel, säger coach Määttä.

Men trots storformen är Huntersmanskapet noga med att inte bli för bekväma eller skrytsamma.

– Vårt mål är fortfarande samma som före säsongen: att gå till övre fortsättningsserien och ta hemmafavören. Man har inte råd att kråma sig.

Stjärnan kommer tillbaka

Under den fem matcher långa segersviten har Finlandsseriens poängetta, 23-åriga centern Ville Heikkinen fattats ur Hunters laguppställning. Mestisklubben RoKi från Rovaniemi lånade honom. Men Heikkinen är med i årets sista två matcher nästa veckoslut borta mot S-Kiekko och Riemu, berättar Määttä.

Heikkinens poänghunger har varit fasansfull i år: 6+33=39 poäng på 18 matcher.