Seriekonstnär och medeldistanslöpare fick pris

PRISBELÖNTA. Seriekonstnären Kaisa Leka och friidrottaren Sara Kuivisto får årets kultur- respektive idrottspris i Borgå 2018. Bild: Kristoffer Åberg

Seriekonstnären Kaisa Leka och friidrottaren Sara Kuivisto uppmärksammades i torsdags i samband med en prisceremoni på Café Helmi. De förärades Borgå stads kulturpris respektive idrottspris 2018.

Prisen duggar tätt över seriekonstnären och grafikern Kaisa Leka. I fjol belönades hon och Christoffer Leka med Serie-Finlandiapriset för boken Imperfect där de med otaliga vykort beskriver cykelfärden från New York till San Francisco.

Kaisa Leka har tidigare belönats bland annat med Puupäähattu-priset, och nu var det dags för Borgå stad att uppmärksamma henne med kulturpriset 2018. Dels ville man lyfta fram hennes förtjänster som seriekonstnär, dels ville man uppmärksamma hennes arbete för seriekonsten i Borgå och på andra orter.

Idrottspriset 2018 går till friidrottaren Sara Kuivisto som redan under många år hört till den absoluta nationella toppen inom medeldistanslöpning i Finland. Kuivisto representerar Borgå Akilles och tränas av Ari Suhonen.

År 2018 gjorde Kuivisto sitt slutliga genombrott genom att vinna tre FM-guld, utomhus på 800 meter och på 1 500 meter samt inomhus 1 000 meter. Dessutom förbättrade hon sina egna personliga rekord på 800 meter och 1 500 meter samt satte nytt finskt rekord på 1 000 meter.

Sara Kuivisto har under flera år representerat Finlands på medeldistansloppen i olika landskampssammanhang, och med framgång löpt i nationella och internationella tävlingar. Bland annat deltog hon i EM-tävlingarna i Berlin i somras.

Det är bildningsnämnden i Borgå som årligen premierar en konstutövare och en idrottare som utmärkt sig under årets om gått. Prissumman är 2 000 euro.

Mer läsning