Seriefinlandiapriset till Kaisa och Christoffer Leka

USTÖKT. Imperfect kommer i en ask en brevkniv inkluderad. Bokens sidor måste läsaren nämligen skära upp själv. Bild:

För bara en vecka sedan blev Kaisa och Christoffer Lekas Imperfect vald till Årets vackraste bok i Finland. Nu belönas albumet Seriefinlandiapriset på 5 000 euro.

– Vi fick veta om att vi får priserna under samma förmiddag. Det var en spännande morgon, det kändes helt otroligt, säger Kaisa Leka bara en kort stund efter att Serifinlandiapriset delats ut till henne och Christoffer Leka i anslutning till Tampere Kuplii-festivalen på fredagseftermiddagen.

Kaisa Leka konstaterar att de tidigare bland annat belönats med designpris för sina seriealbum, och deras böcker har också tidigare funnits med på förteckningen över de vackraste böckerna i Finland. Seriefinlandiapriset smäller däremot högre.

– Det känns extra fint, säger Kaisa Leka. Seriefinlandia beaktar helheten det vill säga det är inte bara utseendet utan också berättelsen som är viktig. Ibland har det känts som att alla beundrar bokpärmarna vilket fått mig att undra att "har ni läst boken?".

Esko Valtaoja, som utsåg vinnare, beskriver Imperfect som en reseskildring, ett fotokonstverk och ett designföremål. Albumet som omfattar 96 vykorten med serieteckningar – skickade en per dag under resans gång – formar enligt honom en helhet långt ifrån den traditionella serieboken.

Lovsång till livet

Valtaoja lyfter fram boken som en meditativ skildring av livets utmaningar, möjligheter, glädjeämnen och mänsklig gemenskap, "en lovsång till livets slumpmässighet och ofullständighet".

– Det känns väldigt fint och extra betydelsefullt för mig att han verkligen satt sig in i innehållet, säger Kaisa Leka.

Responsen på albumet har också annars varit överväldigande positiv, trots att Lekas till en början var oroliga för att läsarna skulle tycka att det var väldigt frustrerande att tvingas skära upp sidorna. Albumet, som kommer i en liten ask tillsammans med en brevkniv, är nämligen speciell i och med att sidorna inte är uppskurna.

– Berättelsen växer och blir större när läsaren måste jobba lite för att komma framåt i boken. Det är lite som att de får vara med på resan, säger Kaisa Leka.

För Lekas är det viktigt att göra unika projekt där både innehållet och den visuella helheten är viktig. Där har samarbetet med lokala tryckerier i Borgå haft mycket att ge och man har kunnat tänja på de gränser som man inom boktrycksbranschen vant sig vid.

För alla sinnen

– Trots att vi som kund är obetydlig har tryckerierna varit väldigt intresserade och engagerade i det vi vill göra, säger Kaisa Leka.

Imperfect, liksom parets övriga böcker, är utgivna på deras eget tvåpersonersförlag Absolute Truth Press och reflekterar paret syn på den digitala revolutionens inverkan på printmedia. Det publiceras allt färre böcker på papper men i gengäld måste en tryckt bok kunna erbjuda något som den digitala upplagan inte förmår.

– Framtidens bok måste vara ett fysiskt objekt som har någonting att erbjuda för alla sinnen, säger Kaisa Leka.

Paret Leka har tidigare belönats bland annat med Kultahuippu- och Hopeahuippuprisen, Finlandspriset för sina insatser inom bokkonsten samt utmärkelsen Årets vackraste bok (2017). År 2012 fick Kaisa Leka det prestigefyllda Puupäähattupriset.

Serifinlandiapriset beviljas till en inhemsk aktör som ensam eller tillsammans med en annan part skapat ett förtjänstfullt seriealbum.

I år utsåg en jury på fyra personer 10 finalister bland sammanlagt 54 kandidater. Enväldige domaren Esko Valtaoja utsåg Kaisa och Christoffer Lekas Imperfect till vinnare.

Prissumman är på 5 000 euro.

Serifinlandiapriset är grundat av föreningen Tampere Kuplii.

Läs också: resan-inte-malet-ar-det-viktigaste

Mer läsning