Seriefestival undersöker gränser

AFFISCH. Borgå serieförenings ordförande Filippa Hella har ritat affischen för årets Å-fest som har gränser som tema. Bild: Filippa Hella

Borgås egen seriefestival, tvåspråkiga Å-fest, ordnas i år för tredje gången. Temat för årets seriehappening är gränser.

Om några veckor, närmare bestämt lördagen den 11 februari, strömmar vänner av strippar till Borgå. Serietecknare och seriekonnässörer från Finland och de övriga nordiska länderna samlas då i staden. Temat för årets Å-fest är Gränser och programmet behandlar särskilt immigration och psykisk hälsa.

I samband med Å-fest kan publiken bekanta sig med utställningar av hög kvalitet, ett omfattande försäljningsevenemang av serier, intervjuer av seriekonstnärer och festivalklubb med förfest. Festivalen sprider sig till Kulturhuset Grand, Konstfabriken, Galleri Kreutz, biblioteket och restaurang La Fiesta.

Evenemanget arrangeras av Borgå serieförening och ordförande Filippa Hella berättar att årets program är högklassigt och i högre grad internationellt än tidigare. De internationella gästerna kommer från Sverige och Estland. Gemensamt för Iransk-svenska Shabnam Faraee, polskfödda Daria Bogdanska, och estniska Mari Prekup här att de behandlar gränstemat i sin konst.

– ag är verkligen glad över att dessa ytterst spännande konstnärer gästar vår festival. Vi får se och även höra vad nordisk seriekonst bjuder på just nu, säger Filippa Hella.

Årets inhemska gäst heter Jyrki Nissinen; hans seriekonst i form av utställningen Orglory fyller väggarna i Konstfabrikens restaurang Vitriini.

Festivalprogrammet är uppbyggt enligt den feedback man fått från de tidigare seriejippona. En arbetsgrupp bestående bland annat av seriekonstnären Emmi Valve och skämttecknaren Robert Ottosson har hjälpt till att utforma den tredje upplagan av Å-fest.

Också i år är det möjligt för stripglada Borgåbesökare att låta gör en serieinspirerad tatuering i anslutning till festivalen. Känns det för drastisk kan man i stället välja att piffa upp en mugg med serietema.

Det kompletta festivalpaketet finns på www.å-fest.fi. Tilläggsinformation får man också via e-post på festival@a-fest.fi och via festivalens olika kanaler i sociala medier.