Seriebok om panikprinsessa får finsk premiär på Å-fest

Å-FESTGÄST. Svenska seriekonstnären Moa Romanova brukar ofta beskrivas som millenniegenerationens röst. På lördag är hon i Borgå. Bild:

Svenska seriekonstnären Moa Romanova brukar ofta beskrivas som millenniegenerationens röst. På lördag är hon i Borgå som gäst på den sjätte upplagan av seriefestivalen Å-fest.

Seriekonstnären Moa Romanova (f 1992) från Stockholm hör till de klarast lysande stjärnorna på den svenska seriehimlen. Hennes debutalbum Alltid fucka upp uppskattades av kritikerna och blev också en försäljningssuccé. Nu översätts serieromanen till flera olika språk.

Serievolymen kan redan läsas på franska, den engelska översättningen är under arbete och den finska versionen, Paniikkiprinsessa, lanseras i samband med helgens seriefestival i Borgå, Å-fest.

Romanovas serieroman beskriv som visuellt strålande och även själva berättelsen – en överlevnadshistoria – har rosats. I korta drag går storyn ut på att den ångestfyllda och panikångestdrababde Moa träffar en 53-årig tevekändis på Tinder som påstår att hen vill bli hennes mecenat.

Bekant tematik

Aldrig fucka upp tar upp temat psykiska problem på ett rättframt sätt, men sensmoralen handlar om hur man med humorns och goda vänners hjälp kan komma framåt i livet. Tematiken tangerar till vissa delar den Borgåbaserade seriekonstnären Emmi Valves självbiografiska serieroman Armo som kom ut 2017. Även där handlade det om att tampas med mentala problem.

Moa Romanova är seriefestivalens huvudgäst och berättar om sin serieroman på Basarscenen på Kulturhuset Grand på lördag. Romanova intervjuas av Helena Kulmala.

Digert program

Å-fest arrangeras i år för sjätte gången i ordningen och kommer med ett digert program. Bland serietecknargästerna hittas också Finlands kanske mest kända seriekonstnär Tommi Musturi samt Reetta Niemensivu som ställde ut på Söderkulla bibliotek för några år sedan.

LÄS OM Reetta Niemensivus konstnärskap här

Festivalprogrammet som omfattar allt från seriebasar till verkstäder, föreläsningar och intervjuer börjar vid middagstid på Grand. Å-fest avrundas med en kvällsklubb med musik på Gamla 123. Uppträder gör bland annat dragartisten Maimu Brushwood och Borgåborna Oscar, Amanda och Ronda. Biljetterna till klubben kostar 8,50 i förköp under festivalen, 10 euro vid dörren.

Hela Å-festprogrammet hittas på www.2020.a-fest.fi. Årets festivaltema är färger.

Å-fest på Kulturhuset Grand lördagen den 15 februari från kl. 12 framåt. Moa Romanova intervjuas kl. 13.

Mer läsning