Ser fram emot sitt nya jobb

Bild: Auli Henriksson

Kärlek till Lovisa och dess historia och en möjlighet att jobba vid ett litet museum med stora möjligheter fick den nya museiintendenten i Lovisa att söka jobbet.

– Det här är mitt drömjobb, en supermöjlighet för mig. Lovisa har en fascinerande historia och ett rikt kulturliv.

Det säger nyvalda museiintendenten i Lovisa Ulrika Rosendahl.

Hon bor tillsammans med sin familj i Haddom, på samma gård där hon växte upp. Rosendahl har senast jobbat som museilektor och arkeolog vid Esbo stadsmuseum. Hon har också forskat i medeltida byar i Nyland vid Helsingfors universitet – något hon fortsatt med vid sidan om arbetet.

Att arbetsvägen nu blir kortare är en bonus, men inte orsaken till bytet av jobb.

– Det känns lite som att komma hem igen. Jag har också alltid intresserat mig för Lovisa stads historia och jag älskar staden och vill gärna att museet blir en ännu mera aktiv del av den. Grundförutsättningarna för museiverksamhet finns redan i historien.

Några klara planer för hur hon vill utveckla den museala verksamheten har hon ännu inte.

– Jag håller ännu på att smälta att jag valdes till tjänsten. Jag har ändå förstått att jag får ganska fria händer att sätta min personliga prägel på verksamheten.

Att vara museiintendent i en liten stad är ett mångfacetterat jobb. Intendenten ansvarar för utställningar, museipedagogik och samlingar och planerar och organiserar också olika kulturella evenemang. Förutom museiintendenten jobbar en person till på Lovisa stads museum.

– Jag tror att det gäller att hitta samarbetspartners. Det är A och O för att få resurserna att räcka till. Jag ser fram emot att få jobba i lite mindre svängar med mindre byråkrati.

Ett museum lever i nutiden i betydligt högre grad än man kunde tro.

– Det är en bransch som är i ständig utveckling och vi för hela tiden en dialog med nutiden, besökarna, skolvärlden och forskningen.

En av utmaningarna hon ser i sitt nya jobb hör ihop med kommunsammanslagningen för några år sedan.

– Att få museiverksamheten att sträcka sig också ut i bygden och nå hela Storlovisa.

Ulrika Rosendahl ser att det finns ett tydligt intresse för historia bland Lovisaborna.

– Folk kommer till Lovisa just för att det finns en så stark historia. Jag tror ändå att det finns ännu mera att upptäcka.

Kulturnämnden i Lovisa valde Ulrika Rosendahl till museiintendent bland 26 sökande till tjänsten.

– Det förvånar mig inte alls att så många sökte, det är ett mycket intressant jobb.

Mer läsning