Käpphästrally drog in på servicehus – seniorerna fattade galoppen direkt

KÄPPHÄSTRALLY. Käpphästar och ryttare besökte Majbergets servichehus i måndags. I förgrunden från vänster: Darling Ahlberg och Melissa Jalonen. I bakgrunden Helena Nyholm som assisterar Marita Turpeinen i rullstol. Bild: Kristoffer Åberg

För tävlingshästen Mango och ryttaren Mathilda Hämäläinen kom måndagen med ett annorlunda uppdrag. Käpphästbanan riggades utanför Majbergets servicehem och strax fattade såväl seniorer som personal galoppen.

Uteplatsen vid Majbergets servicehus i Borgå fylldes i går av knallgula trafikkoner, låga hinder, slingrande hopprep och fotmarkeringar på marken. Det är Saara Suomäki, verksamhetsledare på den lokala 4H-föreningen, som tillsammans med några hästtokiga medlemmar hade byggt upp en specialdesignad uppvisningsbana för käpphästar.

– Banan är ganska lätt, säger Ronja Turunen som har käpphästar som hobby.

Hyfsat lätt men rejält svettigt ser det ut då flickorna, med Mathilda Hämäläinen i spetsen, tar sig igenom banan. I maklig galopp betar de av hindren utan missar, och riktigt bra klarar också servicehusets ledare Katarina Gustafsson och Carina Skog ur personalen av banan.

– Det här är första gången på käpphäst och det går ju riktigt bra, säger Gustafsson. Men så har vi ju också en väldigt bra hejarklack.

Applåder och toppoäng

Kantade kring banan sitter nämligen ett tjugotal av servicehusets boende som bjuder på spontana applåder. Församlingen fungerar också som domare – men det är ingenting för käpphästryttarna att oroa sig för. Här är det idel 10 och 10 plus-poäng som delas ut.

Det här är första gången på käpphäst och det går ju riktigt bra.

Förstås, har man som Mathilda Hämäläinen sadlat sin bästa tävlingshäst, så är jurypoängen inte annars heller något att oroa sig för. Hemma i stallet, det vill säga hennes före detta lekstuga som byggts om till käpphäststall‚ har Mango sällskap av cirka tio andra hästar.

Det är också härifrån som de flesta av dagens springare är inlånade. De som inte tävlar står snällt i den provisoriska spiltan, och på grund av hettan står några extra hinkar med vatten och lite hö framlagda åt kusarna.

Välkommet umgänge

– Jag ville själv delta i käpphästrallyt, säger Mathilda med hänvisning till att det är mamma Petra Bärlund-Hämäläinen som är hjärnan bakom jippot.

INGA BOMMAR. Det var Mathilda Hämäläinens galopperande på bakgården som gav mamma Petra Bärlund-Hämäläinen, koordinator för frivilligarbetet bland äldre i Borgå, idén om ett käpphästrally där unga möter äldre under lekfulla omständigheter. Bild: Kristoffer Åberg

Bärlund-Hämäläinen är koordinator för frivilligarbetet bland äldre i Borgå och det var faktiskt dotterns ystra galopp hemma i trädgården som gav henne idén att para ihop äldre med barn på käpphästar. Att äldre gärna umgås med barn, det vet hon sedan tidigare, och inom frivilligarbetet bland äldre har man också tidigare välkomnat barnbesökare på stadens olika serviceboenden.

– Käpphästarna är ett sätt att göra det enklare för barn och äldre att mötas. Oftast känns det enklare för barnen att komma på besök om det har någonting som de är vana vid med sig, och det är ju käpphästboom på gång, säger hon.

Boom eller inte så var Majbergets boende inte sena att haka på. Först ut på käpphästbanan var Mårten Bergqvist och när han avklarat banan med bravur var det plötsligt många som ville vara med: det blev nästan trängsel bland hindren.

Käpphästarna är ett sätt att göra det enklare för barn och äldre att mötas.

Många förstgångare

– Det här är första gången på käpphäst men det såg så roligt att jag kände för att pröva, säger Jukka Suhonen som hade fått en yster fux under sig. Bra motion skulle det bli om man höll på med det här varje dag, tillägger han.

Dorthy Stenberg på en skimmel tar också ett försiktigt varv på banan och ser nöjd ut med applåderna hon river ner.

– Jag hade ingen käpphäst som barn men jag skulle ha velat ha en, säger hon en stund senare när hon pustar ut med ett glas saft och några rån.

VÄL FÖRTJÄNT. Darling Ahlberg, Dorthy Stenberg och Katarina Gustafsson pustar ut på bänken efter avslutad runda med käpphästarna. 4H:s Saara Suomäki i blått är glad över att så många ville delta i rallyt. Bild: Kristoffer Åberg

En bit bort vid ett bord sitter käpphästflickorna Alexandra Hirvonen och Carolina Hietanen och tecknar. Spetsiga öron, lena mular och flängande maner håller på att växa fram på pappren som sedan ska hängas upp servicehuset som ett minne av den trevliga käpphästeftermiddagen.

Flickorna har redan gått omkring och pratat med de boende – presenterat sina hästar, berättat om hur de bor och vad de äter; alltså hö, äpplen, morötter och allting annat som riktiga hästar tuggar i sig. Det gör det samtidigt möjligt att på ett naturligt sätt skapa interaktivitet mellan barnen och de äldre.

Lyckat rally

Majbergets ledare Katarina Gustafsson gläder sig åt dagens lyckade besök.

– Vi försöker skapa upplevelser för våra äldre och ge vardagen mera innehåll. Käpphästbesöket har vi väntat på med spänning.

Borgå stad ordnar i juni fartfyllda käpphästevenemang i servicehusen i samarbete med lokala 4H.

Fyra evenemang ordnas i juni, det första gick av stapeln i går på Majbergets servicehus.

De övriga käpphästrallyna ordnas:

Tisdagen den 12 juni kl. 13–14 på Brandbackens servicehus.

Måndagen den 18 juni kl. 13–14 på Näse servicehus.

Tisdagen den 19 juni kl. 13–14 på Johannahemmet.

Ytterligare information ger Petra Bärlund-Hämäläinen tfn 0400–186 818 eller Saara Suomäki tfn 040–503 7725.

Måndagens käpphästrally fungerar samtidigt som startskottet för en käpphästturné som gästar fler olika servicehus i Borgå. I dag med start klockan 13 håller man till på Brandbackens servicehus där 4H-gänget bygger upp en ny bana.

Saara Suomäki påpekar att vem som helst är välkommen att delta i käpphästjippot och låta fantasin följa med ut på hinderbanan. Någon anmälan krävs inte utan alla ekipage är välkomna – också svarta hästar.

– Käpphästrallyt är en jättebra idé. Det här är också ett sätt att sysselsätta unga under sommaren. Käpphästhobbyn är härlig och till exempel har ett par 4H:are just startat upp en sommarfirma där de tillverkar käpphästar.

Mer läsning