Senaste smittuppdateringen i Östnyland: Fyra fall av coronasmitta i Valkom hamn i Lovisa

I Borgå räknar man att 21 procent av invånarna är vaccinerade. Bild: Kristoffer Åberg

I kommunerna i Östnyland minskar antalet coronafall sakta men säkert.

I Valkom hamn i Lovisa har fyra personer i personalen ombord på ett fraktfartyg konstaterats positiva för coronasmitta. De insjuknade och exponerade har isolerats. Hamnen är ett område som är avstängt från utomstående och därför borde smittspridningen vara under kontroll.

Förutom smittan i hamnen har Lovisa haft några enstaka positiva fall under den senaste veckan.

I Borgå har man under förra veckan haft 35 positiva fall och incidenttalet är på 124,7, jämfört med 146 som gällde för veckan innan. I över 80 procent av fallen vet man smittkedjans ursprung.

– Tidigare låg procenten kring 70, det här är redan betydligt bättre, säger Ann-Sofie Silvennoinen, social- och hälsovårdsdirektör på Borgå stad.

I Sibbo hade man under förra veckan 14 fall av coronasmitta.

– Jag har hört att läget börjar bli lugnare, men det är svårt att säga om det är därför siffrorna är lite lägre. Folk söker sig inte lika aktivt till test när det är helg, säger Leena Kokko som är social- och hälsovårdsdirektör på Sibbo kommun.

Vaccineringarna går framåt

På tisdagen hade 21 procent av invånarna i Borgå fått den första vaccindosen.

– Det ser verkligen bra ut, säger Ann-Sofie Silvennoinen.

För tillfället finns det flera lediga vaccinationstider för dem som hör till riskgrupperna.

– Det är inte längre ett problem med lediga tider, det kommer hela tiden mer vaccin.

Förra veckan hade man fått in en stor mängd av Pfizer Biontechs vaccin och det såg ut att det inte skulle gå åt.

– Vaccinet håller inte så länge och det går inte att spara det till följande vecka. När vi satte ut ett meddelande på våra kanaler om att vi hade vaccin var Borgåborna flitiga att beställa tid. Vi var förberedda på att ha i gång vaccineringarna under fredagen och lördagen men det behövdes inte, allt gick åt innan påskhelgen, säger Silvennoinen.

Målet är att alla äldre ska vara vaccinerade i mitten av april, och enligt Silvennoinen så ser det ut att målet uppfylls. För tillfället är ungefär 82 procent vaccinerade i grupperna 70–74 år och 75–79 år i Borgå. Förra veckan rörde sig siffran kring lite på 50 procent.

– Till 100 procent kommer man aldrig, man måste komma ihåg att alla inte vill bli vaccinerade och att vaccinet är frivilligt, säger hon.

Lediga tider i Sibbo

I Sibbo har man kommit i gång med vaccinationerna av personer i riskgrupperna ett och två. Den första april öppnades tidsbokningen och lediga tider finns ännu för den här veckan. Alla personer som är födda 1956 kan nu boka tid till vaccinering med Astra Zenecas vaccin och personer i riskgrupper som är födda 2003 kan boka tid för att få Pfizer Biontechs vaccin.

– Vi planerar att eventuellt öppna vaccineringar på kvällar och lördagar, men det beror på hur mycket vaccin vi får in, säger Leena Kokko.

Cirka 90 procent av Sibboborna över 75 år och över hälften av personerna i åldern 70−74 år har fått den första vaccindosen.

I Lovisa och Lappträsk finns det inte längre lediga tider för vaccineringar under den här veckan, men nya tider läggs till då man fått besked om hur mycket vaccin man får nästa vecka. Just nu håller man på att vaccinera personer i åldern 65-69 år som hör till riskgrupp ett eller två och personer som fyller 70 år i år.

Mer information om tidtabeller för vaccineringarna finns på respektive kommuns webbplats.

21 procent av Borgåborna har fått den första vaccindosen.

Bland 70–74-åringarna är 82,9 procent vaccinerade.

Bland 75–79-åringarna är 82,4 procent fått vaccin.

Av personer över 80 år är 87,8 procent vaccinerade.