Seliö öppnade poängkontot med prispallsplacering

Sami Seliö fick körandet att stämma i Portugals GP. Stallkamraten Filip Roms blev utan VM-poäng. Bild: F1H2O

Efter att ha kammat noll i säsongens två första tävlingar i VM-serien för F1-motorbåtar fick Sami Seliö allt att stämma i Portugals GP. Karriärens 24:e pole position i tidskvalet följdes upp med en glädjande andraplats.

Mad-Croc Baba Racingis Sami Seliö fick äntligen sitt poängkonto öppnat då han tog en andraplats i Portugals GP på söndag. Lördagens tidskval flyttades till söndag morgon på grund av hård vind och Seliö var piggast på morgonen.

Starten lyckades inte på bästa möjliga sätt och Seliö föll ner till en tredjeplats. Den tvåfaldiga världsmästaren stod ändå för en skön upphämtning då han lyckades köra om VM-seriens ledare Alex Carella. Seliö körde i mål sex sekunder bakom loppets vinnare Philippe Chiappe.

Seliö belönades med 15 poäng och efter tre av säsongens åtta VM-deltävlingar nosar han nu på stallkamraten Filip Roms, som i Portugal kom 13:e, femteplats i VM-sammandraget.

– Efter alla bekymmer smakar andraplatsen väldigt bra. Att jag tog pole position bevisade att jag fortfarande har farten kvar bara maskinen fungerar. Folk blev redan misstänksamma och funderade att "har Seliös fart försvunnit för gott", men här bevisade jag att jag fortfarande har farten och motivationen som krävs för att vinna, säger Seliö i ett pressmeddelande.

Seliö var inte missnöjd med att han inte lyckades i starten och därmed föll från segerkampen. Andraplatsen kändes som ett maxresultat.

– Båten gick ingenstans från startbryggan. Vädret var hårt hela loppet och Shaun Torrente som körde bakom mig pressade hela tiden så att jag aldrig hann pusta ut. Ett strongt resultat av stallet och då båda våra båtar hölls i skick kan vi styra mot Kina och nästa VM-deltävling nöjda och tillitsfulla, säger Seliö.

Roms hade tekniska problem

Seliös stallkamrat Filip Roms misslyckades i Portugal. I det förra loppet knep Roms en strålande andraplats men en 16:e plats i tidskvalet var olycksbådande. I loppet steg han tre placeringar.

– Det var något strul med tekniken redan i tidskvalet och det fortsatte under loppet. Efter bojen kändes det som en cylinder varit borta ur spel. Halvvägs i banan funkade allt felfritt men efter bojen fattades det kraft ur motorn. Det var svårt hela dagen, säger Roms.

Mad-Croc Baba Racing hade i sin helhet en lyckad helg då juniorteamets nederländska Ferdinand Zandbergen tog hem en andra- respektive tredjeplats i F4-S-seriens två starter. Zandbergen har tagit en prispallsplats i seriens samtliga sex lopp och han är trea i totalpoängen.

VM-serien för F1-motorbåtar fortsätter om knappa fem veckor, den första helgen i september, i Harbin, Kina.

Resultat, Portugals GP:

1. Philippe Chiappe (Frankrike) CTIC F1 China Team

2. Sami Seliö (Finland) Baba Racing +6,80 sekunder efter

3. Shaun Torrente (USA) Victory Team +8,90

4. Jonas Andersson (Sverige) Team Sweden +12,37

5. Alex Carella (Italien) Team Abu Dhabi +45,22

13. Filip Roms (Finland) Baba Racing +2 varv

Förar-VM

Ställningen i VM-serien för F1-motorbåtar efter 3/8 deltävlingar:

1. Alex Carella (Italien) 42

2. Philippe Chiappe (Frankrike) 40

3. Shaun Torrente (USA) 36

4. Jonas Andersson (Sverige) 18

5. Filip Roms 17

6. Sami Seliö 15