Seliö och Roms jagar guld – juniorprojekt också på gång

NYA PROJEKT. Sami Seliö och Filip Roms jagar VM-titlar i F1-serien för motorbåtar medan juniorer får chansen i mindre tävlingsklasser med Seliö Junior Team. Bild: Marko Mäkinen

Efter en fin förra säsong är Mad-Croc Baba Racingins Sami Seliö och Filip Roms ute efter vidare framgång då VM-serien för F1-båtar kör i gång i april. Samtidigt satsar Seliö på att köra in nya talanger i båtsportsvärlden.

F1-båtarnas tvåfaldiga världsmästare Sami Seliö och stallkamraten Filip Roms inleder VM-serien i år i april i Portugal. Med drygt två månader kvar till säsongstarten är förberedelserna i full gång.

– För ett år sedan hade vi problem i början av säsongen med tekniken. Problemet var att hitta balansen mellan motorn, propellern och båtens vikt. Av säsongens fem sista tävlingar vann jag en och tog en pallplats i resten, vilket var en succé. Vi visste vad vi måste ändra på och det gjorde vi bra, berättar Seliö.

Seliö blev VM-trea medan Roms var sexa – karriärens bästa resultat. I konstruktörs-VM blev det en andraplats för den blåvita duon. 2017 ska Mad-Croc Baba Racingin vara ännu bättre, lovar Seliö.

– För första gången på länge får vi starta säsongen så att allt är klart och motivationen är också hög. En tredje individuell VM-titel är fullständigt realistisk, därför kan målsättningen inte vara något annat än det. Jag väntar otåligt på säsongsinledningen.

Hjälper juniorer

VM-guldkampen finns högt på prioritetslistan, men så finns också juniorprojektet Seliö Junior Team.

Seliö Junior Team tävlar säsongen 2017 på fem olika nivåer: F2-klassens VM-serie, F4-S-klassen som tävlas i samband med kungsklassen F1 samt i de inhemska GT15-, GT30- och SJ10 -klasserna.

Sju unga förare finns med i juniorteamet. Meningen är att locka nya utövare till den fartfyllda sporten och således ge en kick åt motorbåtsporten. För förarna byggs en logisk och realistisk väg ända upp till F1-klassen.

Seliö Junior Team förbereder juniorerna och deras föräldrar och bakgrundsteam till motorsportsvärlden.

– Unga idrottare är sportens framtid och för mig personligen är juniorverksamhet en viktig grej. Utöver det är grenen en säker och trevlig syssla för hela familjen, berättar Seliö.

De inhemska tävlingsklasserna fungerar som en bra språngbräda upp till F4-S-klassen som sedan kan öppna dörrar mot den prestigefyllda kungsklassen där Seliö och Roms kör.