Seitlax gårdsloppis lockar folk från hela landet

UT MED DET GAMLA. Uma Pihlaja och Silvo Lehtonen har plockat fram allt de inte längre har rum för och säljer det under loppmarknaden. Bild: Erika Lindström

Gamla möbler, kläder och trädgårdsredskap. Allt går att hitta på gårdarna längs med Vålaxvägen det här veckoslutet.

Vålaxvägen ringlar lång och kurvig längs med kusten. Just i dag är stämningen extra god och förväntansfull på gårdarna i Seitlax. Skyltarna vid vägkanten informerar att det är loppmarknad i dag. Solen skiner varm på gårdarna som håller på att ställa i ordning innan kommersen sätter igång.

Seitlax gårdsloppmarknad ordnas för tredje gången i år. Evenemanget blir allt större för vare år som går, och lockar människor från hela landet. Uma Pihlaja är en av de drivande krafterna bakom gårdsloppmarknaden. Hennes gård är fylld med saker i prydliga rader. Tillsammans med sin man och två andra har de samlat ihop prylar och attiraljer från hemmets alla vrån. På deras gård kan man bland annat köpa trädgårdsredskap som spadar och hinkar, leksaker, gamla möbler, kläder, smycken, väskor och gamla kaffesäckar.

– Folk köper mest saker de kan ha användning för på sin sommarstuga. Kläder och smycken går inte åt på samma sätt.

VÄRDEFULLT. Bland annat vagnar från sena 1930-talet finns till salu på Uma Pihlajas gård i Seitlax. Bild: Erika Lindström

Pihlaja säger att det är så många som har så mycket saker samlade i hemmen som de inte använder längre, men som de ändå inte vill kasta bort. Därför är det ett mycket bättre alternativ att sälja det vidare till någon som kan uppskatta föremålet på nytt.

– Jag brukar samla på mig ganska mycket saker eftersom jag har en princip att alltid köpa något ifall det berör mig. Men man kan inte spara allt. Ibland måste man tömma.

Sammanlagt är det nitton gårdar som deltar i evenemanget. I år delat även Seitlax Trädgård i evenemanget. Sommarblommar, örter och grönsaksplantor odlas i ett stort växthus och säljs till loppmarknadspriser under veckoslutet. Loppmarknaden håller öppet på fredag kl 14.00-18.00 och lördag kl 9.00-16.00.

Mer läsning