Seglaren nästan bor ute på vågorna

ARBETSFYLLD HELG. BSS-seglaren Walter Wahlroos knep sommarens tredje FM-medalj på hemmavattnet i Emsalö. Bild: Tommi Willberg

Borgå Segelsällskap stod i helgen värd för FM i klassen Zoom 8 samt för tävlingar i optimistjolle för yngre seglare utanför Emsalö. Det var en helg med såväl ösregn, snudd på perfekta vindar samt framgång för hemmaföreningens unga seglare.

Då söndagens sista start i Zoom 8-klassen skulle starta räknade tävlingskommittén noga ihop seglarnas poäng. I de sista spekulationerna kändes Uleåborgtjejen Lili Kotilainen som så gott som säker FM-guldmedaljör medan läget beträffande en medalj för hemmaföreningen var riktigt spännande.

Omkring tjugo minuter senare styrde Kotilainen sin båt över mållinjen som första tävlare med BSS-seglaren Walter Wahlroos hack i häl. Andraplatsen i sista starten höll Borgåkillen på prispallen – för tredje gången i sommar.

– I år har jag tävlat i flera olika klasser. Det blev guld i snipe och silver i optimistjolle. Och nu brons här. Helt roligt att det blev en av alla färger. Lite bättre skulle det ju ha kunnat gå men visst är jag nöjd, säger Wahlroos efter att han kommit i land.

Wahlroos vann en start av nio totalt och platsade bland de sex bästa i alla utom två starter. Mest gillade han den andra tävlingsdagen. Då regnade det tungt så gott som hela dagen.

– Inte gör det så mycket om det regnar, våt blir man ju ändå. Jag gillar hårt väder mera. På andra dagen var det så med hård vind som gjorde att man fick båten i plan. Det var annars ganska krävande väder, säger BSS-killen.

Vinnaren Kotilainen jobbade duktigt hela helgen och vann hela fem starter. Leendet lossnade lätt i tävlingscentret vid Äventyrsdalen i Emsalö.

– Jag är jättenöjd, det var kul med lite svåra förhållanden, säger Kotilainen som gillade den annorlunda tävlingsmiljön.

Hon berättar att hon är van vid öppnare vatten uppe i Uleåborg och att hon nästan varje vecka reser ner till södra Finland för att tävla.

– Att resa är jättetråkigt. Men det här var roligt, säger hon med ett skratt.

Seglarfamilj

Wahlroos har seglingen i blodet eftersom hans mamma Chita på 1990-talet hörde till nationstoppen. Hon kom bland annat tia i OS i Barcelona i E-jolle och är också nordisk och finsk mästare. Walter började segla för fem år sedan då han som nioåring hoppade i optimistjollen för första gången. Sedan dess har det blivit otaliga långa dagar ute på vågorna i diverse segelbåtar.

När Walter fick fira FM-guld i tvåmansklassen snipe lämnade han sin mamma bakom sig på resultatlistan. En smaklig seger, eller?

– Jag vet inte om det smakade bättre. Det var lite synd om dem för de hade så mycket problem under tävlingen, säger sonen.

Dagarna under FM-helgen blev också rätt långa för Wahlroos. Väckarklockan plingade till varje morgon efter klockan sju och i land kom man först sent på eftermiddag. Men en seglare är van vid långa dagar.

– Båten sätter man i sjön genast då isen smultit, i år fanns till och med ännu is kvar då vi gick ut för första gången. Och så är man ute på vatten ända tills isen kommer tillbaka igen. Det blir ganska kallt ibland, berättar Wahlroos leende.

Ynglingen berättar att han med optimistjollen tränar upp till fem gånger i veckan och träningspassen är tre timmar långa. Utöver det blir det ytterligare några träningar i övriga klasser.

– Det är mentalt tungt ibland, säger Wahlroos.

Men också fysiskt kan det vara påfrestande, speciellt om vädret är hårt.

– På lördag var jag helt slut. I dag är jag trött, men inte lika trött som då.

Kanske bronsmedaljen hjälper med återhämtningen?

FM i klassen Zoom 8:

1) Lili Kotilainen, OPS, 2) Edvard Bremer, BS, 3) Walter Wahlroos, BSS, ...5) Sofia Held, BSS, ...11) Sissel von Schoultz, BSS ...13) Julia Björkestam, BSS, 14) Lukas Fagerholm, BSS, ...25) Jonatan Kvist, BSS.

Mer läsning