Segelbåt fastnade i ryssja

KRÄVANDE UPPDRAG. Sjöbevakningen ryckte ut tidigt på morgonen för att rädda två personer som åkt fast i en ryssja med sin segelbåt utanför Pellinge. Bild: Sjöbevakningen

Två personer hamnade i sjönöd öster om Pellinge tidigt på fredagsmorgonen då de fastnade i en ryssja med sin segelbåt. Besättningen räddades efter en krävande räddningsoperation som utfördes av Finska vikens sjöbevakning.

Sjöbevakningen larmades klockan 06.25 på fredagsmorgonen om en segelbåt som fastnat i en ryssja med propellern. En patrull från Borgå sjöbevakningsstation tog sig till platsen men då vindförhållandena blev allt värre anslöt sig också en räddningshelikopter och en ytterligare patrull till räddningsoperationen.

Situationen förvärrades av en tilltagande sydostlig vind som gjorde att segelbåten började ta in vatten. Mannen och kvinnan som befann sig ombord på segelbåten kunde därför inte evakueras till sjöbevakningens båt.

Medan man förberedde ett räddningsförsök med helikoptern lossnade segelbåten från ryssjan. Faran blev då att båten kunde ha åkt på grund men sjöbevakningspatrullen och ryssjans ägare lyckades få bukt på segelbåten och kunde påbörja bogseringen till Tirmo.

Personerna ombord på segelbåten klarade sig utan skador. Man misstänker inte att alkohol har någon andel i händelsen.

Mer läsning