Schlagerfest med julgubben som gäst

SHOWTIME. Porvoon Teatteri firar tjugoårsjubileum och gör lillajulsvarieté på eurovisionstema. Det betyder mycket musik, massor av glitter och glamour samt fartfylld dans berättar manusskribenten Marko Putkonen, här tillsammans med dansaren och koreografen Mia Koponen. Bild: Kristoffer Åberg

Porvoon Teatteri är tillbaka med en lillajulsvarieté som, i sedvanlig stil, kombinerar musik och dans med en stor dos humor. Den här gången öser man ur schlagerfestivalens värld.

Om man gav operasångaren Marko Putkonen ett mellannamn så kunde det vara "varieté", åtminstone om man får tro honom själv.

– Jag har varietén i blodet så den stilen är lätt för mig. Det är alltid en lika stor glädje för mig att ägna mig åt den här dramaformen som är nära släkt med två av mina andra favoriter, cabaret och revy.

Det säger sig självt att Putkonen sparat varken på fantasi eller på humor då han skrivit manuset till tjugoårsjubilerande Porvoon Teatteris lillajulsvarieté anno 2016. Den här gången dyker man ner i eurovisionens musikstinna och glittriga värld med föreställningen Euroviisut.

– Det var skådespelarna som ville ha eurovisionstema, vi har några riktiga fantaster bland oss. Jag fogade mig trots att jag inte är någon schlagerfestivalentusiast. Nog för att jag faktiskt har tävlat en gång i den finländska uttagningen tillsammans med Hortto Kaalo. Den gången kom vi tvåa och Monica Aspelund med Lapponia vann.

Med beställningen i bagaget tragglade Marko Putkonen sig igenom eurovisionslåtar från flera årtionden tillbaka för att hitta musiken som tilltalade honom. Lusten till att skriva varietémanus rann till i Nordnorge vid Atlantens strand i samband med en husbilstur med frun Tuovi Putkonen.

Sköna eurovisor

Tillbaka i Borgå hade han med sig ett fantasifyllt manus med eurovisionslåtar som röd tråd. Låtarna spänner över en lång tid, från åren då eurovisionen handlade om att stå på scenen och sjunga rakt upp och ner till nyare och flashigare versioner med dansare, ljusshow och spektakel över hela linjen.

– Låtarna som är med i varietén bygger inte på rationella val, jag har valt med känsla och tagit med musik som jag gillar, och det blir mycket italienskt. I och för sig bjuder vi också på många eurovisionsvinnare, från hårdockande monster till skäggiga damer, säger Marko Putkonen.

Publiken får höra klassiker som Abbas vinnarlåt Waterloo, och från vårt västra grannland kommer också en av hans favoriter, Carolas Invincible som kom femma i 2006 års schlagerdrabbning. Inhemskt blir det också i form av två potpurrier som Putkonen skrivit och här får allt från Pylly vastaan pyllyä pumpum och Tom tom tom till Missä miehet ratsastaa och Aina mun pitää plats.

– Fantastiskt fin är Pernilla Nilssons låt När jag blundar. Den bjuder vi också på.

Glitter och glamour

Schlagerglamouren i varietéform är garanterad i teaterhuset vid Fänriksgatan. Lyxen kommer fram i Anne Ratias överdådiga dräkter, i glittrande caper, i fjäderboan och paljettdraperade stasser bidrar till att det blir en fartfylld och rolig helkväll tillsammans med Porvoon Teatteri. Sången har sin självskrivna plats i revyn men det handlar förstås också om show med stort S.

Här kommer dansaren och koreografen Mia Koponen från dansskolan Tanssiva Porvoo in i bilden. Tillsammans med Diana Anttila har hon utarbetat en rad fartfyllda dansnummer som ackompanjerar kavalkaden av inhemska och utländska schlagerörhängen. Utöver dem får publiken se fyra av dansskolans unga dansare debutera på teaterscenen i några tuffa dansnummer.

– Jag diggar eurovisionsmusiken och är absolut ett viisufan. En orsak är just att många av låtarna ä så dansanta, säger Mia Koponen.

Porvoon Teatteri gjorde sin första lillajulsvarieté år 2004 och med Euroviisut är man uppe i totalt tolv föreställningar i juletid. Mirja Oksanen fungerar tillsammans med Marko Putkonen som speaker för lillajulsvarietén medan Viljami Mehto och Lasse Rantanen ackompanjerar sångarna på keyboard respektive bas.

– Vi kör på i äkta varietéanda. Alla gör sitt, kvinnorna sjunger och männen hänger med av farten, lite så där som i livet i övrigt, raljerar Marko Putkonen på sitt typiska vis och tillägger:

– Julgubben har också lovat komma innan showen är slut.

Fakta

Euroviisut

Porvoon Teatteris lillajulsvarieté som spelas i teaterhuset vid Fänriksgatan 4.

Premiär är det lördagen den 26 november klockan 19. Varietén spelas ytterligare sju gånger fram till den 10 december.

Biljetter 22/18 euro kan bokas via 040–571 0680 klockan 10–16.

Mer läsning