Schismer mellan partierna inför januarivalet

Välfärdsområdesvalet närmar sig i januari 2022 och partierna ställer upp kandidater som sig bör, men en ny aspekt mellan partierna har dykt upp den senaste tiden.

Läget mellan Centerpartiet och SDP har förändrats till det sämre i regeringen, en av orsaken är att kulturminister Antti Kurvinen från Kauhava informerade medierna vad som kommer att inskränkas i kultur- och idrottsverksamheten, något som regeringen ännu inte hade fattat beslut om. Kurvinen förhastade sig, som ny minister kände han inte spelreglerna i regeringen. Möjligen hade han som mål att påverka Centerns understöd på något vis när det är lågt i detta läge. Detta var säkert en lärdom för den unga kulturministern när statsministern meddelade att det inte blir några nedskärningar.

Framtiden visar hur samarbetet inom regeringen framskrider i fortsättningen. I välfärdsområdesvalet kommer det att bli intressant att se hur det går för de olika partierna. Högerpartiet Sannfinländarna med Riikka Purra som ordförande har drömmar om att bli det största partiet i valet, men det är nog enligt mig mycket svårt att tro.

Bengt Dahlqvist pensionär, Borgå