Scentid för gamla och nya teatervisor

TRESTÄMMIGT. Emilie Adolfsson (t.v.), Minna Nyberg och Daniela Fogelholm har arkivgrävt och funnit bortglömda musik av hundraårsjubilerande kompositören Erna Tauro. Nu varvar det nytt med bekant i musikföreställningen Erna Tauro – känslornas tonsättare. Bild: Petra Lind

Teatermusikern och kompositören Erna Tauro uppmärksammas med två konserter i Östnyland den närmaste veckan. Publiken bjuds på en helkväll där berättelser varvat med musik går som en röd tråd genom helheten.

Erna Tauros unika teatervisor, varav några inte klingat för publik sedan urpremiären på Lilla Teatern för mer än femtio år sedan, är högaktuella igen. Nyupptäckta visor varvas med gamla bekantingar i Emilie Adolfssons, Daniela Fogelholms och Minna Nybergs musikföreställning Erna Tauro – känslornas tonsättare som visas på Lilla Villan på söndag och på Kulturhuset Grand nästa fredag. Ett visst mått av teater får också plats i den musikaliske exposén som binds ihop av berättelser ur Erna Tauros liv.

– Allt från gamla muminvisor till mera sällan spelade politiska och ställningstagande texter som framförts på Lilla Teatern får plats i föreställningen. Vi sjunger också visor som vi återupptäckt, säger Borgåbon Emilie Adolfsson.

Inför föreställningen dök trion ner i arkiven i jakt på tidigare oupptäckt material av Erna Tauro. Adolfsson, Fogelholm och Nyberg grävde dels i Svenska litteratursällskapets samlingar där Lillans pjästexter finns bevarade, dels i Riksarkivet där noterna finns arkiverade. Trion hittade lösa notblad, texter och små handskrivna lappar som sedan pusslats ihop.

– Med texterna som utgångspunkt har vi hittat de tillhörande kompositionerna. Det har varit ett enormt arbete, säger Minna Nyberg.

Produktiv musiker

De hittade också flera pjäser där väldigt vackra sångtexter ingick, men som det inte gick att hitta musiken till. Orsaken torde ligga att man under Erna Tauros tid på Lilla Teatern inte kopierade manus i så många exemplar. Alla texter maskinskrevs för hand och delades ut till skådespelare, och resultatet är att bara en del av hennes teatermusik finns bevarad för eftervärlden.

– Erna Tauro var otroligt produktiv. Sist och slutligen finns förhållandevis lite finns bevarat, säger Minna Nyberg.

Detektivarbetet i arkiven har ändå lett till att de inför den aktuella konserten lyckats få fram några helt nya stycken signerade Erna Tauro.

Det var på Lilla Teatern i Helsingfors som den finlandssvenska musikteatern skapades, och under åren 1955–1967 hade Erna Tauro en central roll bakom kulisserna. Teaterchefen Vivica Bandler beställde verken och Erna Tauro skrev musiken samt fungerade som "huspianist". Hon lade samtidigt grunden för en helt ny genre inom den finlandssvenska musiken, musikteatern.

Långvarigt förhållande

Minna Nyberg började forska i Erna Tauros musik för över tio år sedan och märkte direkt att ytterst lite fanns skrivet om kompositören. Så tidigt som 2003 gjorde hon tillsammans med Daniela Fogelholm och Laura Hänninen viskvällen En kväll med Erna och Tove på Åbo Svenska Teater. Några år senare spelade de in albumet Lys min lampa – Musik av Erna Tauro (2007) och för två år sedan kom Emilie Adolfsson in i bilden i samband med barnkonsertturnén Muminkonsert där fokus låg på muminvisor.

Daniela Fogelholm fascineras av hur Erna Tauro levererar i genre som genre. För henne själv är till exempel muminvisorna med text av Tove Jansson bekanta sedan barnsben, och det har varit roligt att föra vidare skatten med de gamla muminvisorna till nya generationer barn.

– Vi har framfört Erna Tauros låtar i många olika sammanhang och för många olika publiker, från barn till äldre. Det finns ingen åldersgräns för hennes visor, säger hon.

I år firas Erna Tauros hundraårsjubileum och därför tyckte trion att det var dags att igen lyfta fram hennes teatermusik.

Tro på texten

– Kärnan i vår föreställning ligger i Erna Tauros stora tro på texten. Texten är det viktiga, men man måste komma ihåg att en visa är ingenting utan musik. Hon kunde konsten att föra samman de två komponenterna så att de berättar samma historia, säger Minna Nyberg.

I den aktuella föreställningen Erna Tauro – känslornas tonsättare har man hållit fast vid den ursprungliga känslan i Erna Tauros teatermusik men tillfört en egen prägel via nya arrangemang, och genom att framföra styckena med ett trepersonersband i ryggen.

– Vi sjunger visorna på vårt sätt men behåller hela tiden den för Erna Tauro typiska känsligheten i centrum.

Föreställningen Erna Tauro – känslornas tonsättare gavs två gånger på Lilla Teatern för några veckor sedan. Då fick Emilie Adolfsson, Daniela Fogelholm och Minna Nyberg framföra Tauros teatervisor inför en del av det gamla Lillan-gardet; i publiken satt bland annat Jutta Zilliacus, Bo Andersson, Bengt Ahlfors och Johan Bargum samt Erna Tauros dotter Rita Bredefeldt.

Nu står Östnyland i tur med två konserter och i höst hoppas Adolfsson, Fogelholm och Nyberg att det blir flera föreställningar med Erna Tauro som fixstjärna.

Fakta

Erna Tauro – känslornas tonsättare

Musikföreställning för att fira teatermusikern och kompositören Erna Tauros (1916–1993) hundraårsjubileum.

Minna Nyberg och Daniela Fogelholm, sång, Emilie Adolfsson, piano & sång, Sara Puljula, kontrabas & percussion, Esko Grundström, dragspel & kontrabas, Tero Hyväluoma, violin & gitarr.

På repertoaren finns muminvisor och andra visor med text av Tove Jansson, samt kompositioner ur den finlandssvenska musikteatertraditionen via texter av bland annat Benedict Zilliacus, Bengt Ahlfors, Frej Lindqvist, Lars Jansson, Johan Bargum och Lars Huldén.

Söndagen den 24 april klockan 16 på Lilla Villan i Nickby som ett led i kulturcentrets flygelkonsertserie. Biljetter 15/10 euro.

Fredagen den 29 april klockan 19 på Kulturhuset Grand i Borgå. Första maj-känsla med munkar och mjöd till salu i pausen. Biljetter 20/15 euro.