Scendebut väntar eleverna i Grännäs skola – uppträder på nationaloperan i november

SCENDEBUT. Grännäs skolas cirka sjuttio elever uppträder på nationaloperan den 1 november. De spelar en central roll i den första svenskspråkiga skoloperan, Djurens planet. Bild: Ksf-arkiv

Grännäs skola framför elevoperan Djurens planet tillsammans med Finlands nationalopera. Skolan har förberett sig för föreställningen hela hösten och operan uppförs den 1 november 2019 på nationaloperan i Helsingfors.

– En av våra lärare, Linda Sahamies, märkte att man letade efter svenskspråkiga skolor till skoloperan. Hon frågade om hon fick anmäla Grännäs skola och på den vägen är vi, säger Pamela Bäckman, rektor i Grännäs skola.

Huvudtemat i Djurens planet är människans förhållande till djuren och vad människorna kunde lära sig av djuren. Under hösten har lärare och elever bekantat sig med operans musik, rollfigurer och ämne samt lära sig att uttrycka sig på scenen. Operans regissör och dirigerande pianist har besökt skolan för att öva på musiken och regin tillsammans med barnen.

Övningar har hållits tre gånger i veckan under hela höstterminen.

– Eleverna är väldigt duktiga och har verkligen tagit till sig musiken, koreografin och handlingen som i början var ganska främmande för alla, säger läraren Carina Andersson.

Första på svenska

Djurens planet, som är den första svenskspråkiga skoloperan, har tonsatts av Cecilia Damström och skrivits av Monica Vikström-Jokela.

Målet med projektet är att öka elevernas självkännedom, stärka den sociala kompetensen och göra operan som konstform bekant för eleverna. Samtidigt skapas en inspirerande och stärkande upplevelse gemensamt för skolans alla elever.

Grännäs skola uppträder på nationaloperan i Helsingfors den 1 november klockan 18. Föreställningen tar 45 minuter. Skolan har fått 200 biljetter till försäljning och med biljettintäkterna täcker man skolans kostnader i förverkligandet av operan.

Finlands nationalopera och nationalbalett har under 17 års tid producerat skoloperor tillsammans med lågstadieelever i hela landet.

Mer läsning