Saxby Ordningsfana firas med konsert

TRADITION. På söndag kan man se ekipage där ryttaren är klädd i traditionell uniform i Borgå. Bild:

Det har gått hundra år sedan Saxby Ordningsfana grundades. Förutom kransnedläggning och hedersbetygelser blir det konsert i Runebergsparken i Borgå med kavalleriets traditionsmusikkår, och minnesfest på Grand.

På söndag, den 17 september, kan man passa på att uppleva en del av vår historia på nära håll. Kavalleriets traditionsmusikkår ger en konsert i Runebergsparken och traditionsekipage från Nylands Skvadron kommer att finnas på plats.

Kavalleriets traditionsmusikkår är en blåsorkester från Villmanstrand som består av musiker som också sysslar med frivilligt försvar. Kåren grundades för att värna om både kavalleriets musiktradition och frivillig försvarsanda. Musikkåren uppträder klädda i kavalleriets uniform m/22. Kapellmästare är Antti Hirvikallio.

Konserten är klockan 12.30 i Runebergsparken i Borgå. Det är gratis inträde både till konserten och till festen efteråt.

Saxby Ordningsfanas hundraårsjubileum uppmärksammas också med kransnedläggning och fältandakt i Saxby på söndagen klockan 12. Fältprost Pekka Särkiö leder fältandakten.

– För veteraner som vill delta i kransnedläggningen ordnas busstransport från turisthållplatsen i Borgå. Bussen går 11.30 till Saxby och tillbaka efter kransnedläggningen, säger Mats Blomberg från Borgå Reservofficersklubb.

Nylands Skvadron grundades 1996 och är en av tio lokalavdelningarna inom Ratsumieskilta ry, en förening för kavallerister.

– Två ekipage i traditionell uniform från skvadronen kommer att vara hedersvakt vid kransnedläggningen i Saxby och sedan patrullera i centrum under eftermiddagen, cirka 13.00 – 13.30, säger Blomberg.

Efter kransnedläggningen och konserten börjar huvudfesten på Kulturhuset Grand, klockan 14. Festtalare är försvarsminister Jussi Niinistö (sannf). Borgå stads hälsning framförs av biträdande stadsdirektör Fredrik von Schoultz. Minnesfesten Saxby 100 är en del av programmet för Finland 100.

Mer läsning